Chief Almir and the Surui tribe of the Amazon

Începând din 1968, când noi, tribul Paiter, am început să intrăm în contact „oficial” cu albii, legăturile cu oamenii din afara tribului au dus la schimbări profunde în societatea noastră. Totuși, aceste schimbări nu au făcut ca spiritul nostru de luptător să dispară, iar acest lucru ne-a motivat să luptăm pentru recunoașterea și integrarea teritoriului nostru.

Dimensiunea operațiunii

Small

Domeniu

Mediu și faună

Obiective

Să strângă fonduri

Să vizualizeze datele pe hartă

Să își promoveze cauza

Produs

Sursa fotografiilor

Căpetenia Almir și tribul Surui din Amazon

Site

https://www.paiter.org

În istoria noastră recentă, pământul nostru a fost extrem de amenințat de violențe, de programul Polonoroeste, de corupție, de inițiative nereușite ale agențiilor guvernamentale și de invazia nedorită a unor oameni cum ar fi tăietorii de lemne și minerii.

Noi, tribul Paiter, împreună cu oamenii care trăiesc în pădure, suntem hotărâți să ne păstrăm cultura și mediul de viață.

Provocarea

Tribul Surui din zona braziliană a Amazonului a intrat pentru prima oară în contact cu lumea exterioară în 1969. Atunci a cunoscut lumea modernă și toate problemele acesteia. Anii au trecut, iar acest contact cu lumea exterioară le-a afectat pământurile, care au fost amenințate de despădurirea făcută de exploatatorii forestieri ilegali.

Povestea

Când Căpetenia Almir a văzut pentru prima oară Google Earth în timp ce se afla într-un internet café, a înțeles imediat cât putea fi de util pentru păstrarea moștenirii și tradițiilor poporului său. A invitat Google să îi instruiască comunitatea să înregistreze poveștile bătrânilor tribului. Membrii tribului Surui au învățat să creeze videoclipuri YouTube, să aplice geo-etichete conținutului și să îl încarce pe Google Earth pe o „hartă culturală”. Astfel, întreaga lume poate vedea istoria și modul lor de viață unice.

Între timp, defrișarea pădurii ecuatoriale din Brazilia are un efect devastator asupra populației indigene și a economiei locale, distrugând în același timp biodiversitatea și contribuind la emisiile de gaze de seră. Din aceste motive, Căpetenia Almir crede că problema exploatărilor forestiere ilegale pe teritoriile tribului Surui este importantă pentru întreaga planetă, iar el folosește capacitățile Google Earth pentru a informa lumea despre ce se întâmplă.

În 2009, Google a vizitat din nou tribul Surui și i-a învățat să folosească telefoane mobile și Open Data Kit ca să înregistreze dovezi ale exploatărilor forestiere ilegale. Membrii tribului pot face fotografii și videoclipuri cu localizare prin GPS pentru a le încărca imediat în instrumentele de cartografiere Google, astfel încât cei care comit defrișări ilegale chiar nu se mai pot ascunde. Oricine poate să vadă cu propriii ochi ce distrugeri produc acești oameni.

„De când Google a oferit tribului Surui și altor populații indigene instrumente pentru instruire, ținuturile noastre au beneficiat de mai multă vizibilitate. Toate informațiile acestea scot la iveală invadarea ținuturilor noastre... și ajută poporul nostru să își croiască propriul viitor.”

Căpetenia Almir, San Francisco Chronicle

Impactul

Acum, tribul Surui folosește Open Data Kit ca să monitorizeze stocul de carbon al pădurii lor, pe care îl poate tranzacționa pe piața de credite de carbon, reușind astfel să creeze un viitor sustenabil pentru teritoriul său.

Descoperiți modul în care organizațiile folosesc Google pentru organizații nonprofit pentru a avea rezultate.