Securizați parolele

Parolele sunt prima linie de apărare împotriva infractorilor informatici. Este esențial să alegeți parole puternice, diferite pentru fiecare dintre conturile dvs. importante. De asemenea, se recomandă să actualizați periodic parolele. Parcurgeți acești pași pentru a crea parole puternice și a le păstra în siguranță.

Utilizați parole unice pentru fiecare dintre conturile dvs. importante, cum ar fi cel de e-mail și cel de operațiuni bancare online

Utilizarea unei singure parole pentru toate conturile dvs. online este ca și când ați folosi aceeași cheie pentru a vă încuia casa, mașina și biroul – în cazul în care un infractor obține acces la una dintre acestea, toate sunt compromise. Prin urmare, nu folosiți pentru un buletin informativ online aceeași parolă pe care o utilizați pentru contul de e-mail sau pentru cel de operațiuni bancare. Deși este mai puțin comod, alegând mai multe parole, vă protejați siguranța.

Păstrați parolele într-un loc secret, care nu poate fi văzut ușor de ceilalți

Nu este neapărat o idee rea să vă notați parolele. Dar, dacă procedați astfel, nu lăsați la vedere notițe cu parolele, pe computer sau pe birou.

Utilizați o parolă lungă, alcătuită din numere, litere și simboluri

Cu cât parola este mai lungă, cu atât este mai greu de ghicit. Așadar, creați o parolă lungă, pentru a vă păstra informațiile în siguranță. Adăugarea de numere, simboluri și litere mici amestecate cu litere mari face mai dificilă ghicirea sau piratarea parolei de către presupușii spioni ori de către alte persoane. Nu alegeți „123456” sau „parolă” și evitați să folosiți ca parole informații publice, cum ar fi numărul de telefon. Nu este deloc original și nici sigur!

Încercați să folosiți o expresie cunoscută numai de dvs.

Ați putea, de exemplu, să vă gândiți la o expresie pe care o cunoașteți numai dvs. și să o asociați cu un anumit site, pentru a o reține mai ușor. Pentru adresa de e-mail, ați putea să începeți cu „Prietenii mei Ioana și Mihai îmi trimit câte un e-mail amuzant în fiecare zi”, iar apoi puteți să folosiți numere și litere pentru a recrea textul. „PmI&Mt1ea1pz” este o parolă care poate avea multe variante. Apoi, repetați acest proces pentru alte site-uri.

Configurați opțiunile de recuperare a parolei și actualizați-le constant

Dacă uitați parola sau nu mai aveți acces la cont, aveți nevoie de o modalitate de a redobândi accesul la cont. Multe dintre servicii vă vor trimite un e-mail la o adresă de e-mail de recuperare, în cazul în care doriți să resetați parola. De aceea, asigurați-vă că adresa de e-mail de recuperare este valabilă și că este un cont pe care îl puteți accesa.

Uneori, puteți să adăugați și un număr de telefon în profil, pentru a primi prin mesaj text un cod de resetare a parolei. Specificarea unui număr de telefon mobil pentru contul dvs. este una dintre cele mai simple și sigure modalități de a vă proteja contul.

De exemplu, furnizorii de servicii pot folosi numărul de telefon pentru a descuraja persoanele care încearcă să vă acceseze contul. De asemenea, vă pot trimite un cod de verificare, astfel încât să vă puteți conecta la cont, în cazul în care pierdeți vreodată accesul. Dacă ne furnizați un număr de telefon de recuperare, nu veți fi înscris(ă) pe liste de marketing și nu veți primi mai multe apeluri de telemarketing.

Telefonul dvs. mobil reprezintă o metodă de identificare mai sigură decât adresa de e-mail pentru recuperare sau o întrebare de securitate, deoarece, spre deosebire de acestea două, aveți posesia fizică asupra telefonului.

Cu toate acestea, dacă nu puteți sau nu doriți să adăugați un număr de telefon în contul dvs., numeroase site-uri vă pot solicita să alegeți o întrebare pentru a vă confirma identitatea în cazul în care uitați parola. Dacă serviciul pe care îl utilizați vă permite să creați propria întrebare, încercați să găsiți o întrebare al cărei răspuns îl cunoașteți doar dvs. și care nu se referă la ceva ce ați postat public sau pe rețelele de socializare.

Încercați să găsiți o modalitate de a face răspunsul unic, dar ușor de reținut – puteți face acest lucru prin utilizarea sfatului de mai sus – astfel încât, chiar dacă cineva ghicește răspunsul, să nu știe cum să-l introducă în mod corespunzător. Este foarte important să rețineți acest răspuns – dacă îl uitați, este posibil să nu vă recuperați niciodată accesul la cont.

Instrumente de siguranță

Descoperiți Cele mai bune 5 funcții de securitate online de la Google, create pentru siguranța familiei online.

Conturi Google

Sporiți și mai mult securitatea Contului Google

Puteți să adăugați un nivel suplimentar de securitate Contului Google activând verificarea în 2 pași. Dacă aveți verificarea în 2 pași activată, Google va trimite o parolă pe telefonul mobil când cineva încearcă să vă acceseze contul de pe un computer necunoscut. Astfel, dacă cineva vă fură sau vă ghicește parola, potențialul atacator nu se poate conecta la cont, deoarece nu are telefonul dvs. Acum vă puteți proteja cu ceva ce știți (parola) și cu ceva ce aveți (telefonul).

Aflați mai multe

Accesați setările dând clic pe numele sau imaginea dvs. în colțul din dreapta, apoi pe Cont.

În partea de sus, dați clic pe Securitate. În caseta Parolă, dați clic pe Configurați, lângă „Verificare în 2 pași”.

Apoi veți vedea un ghid pas cu pas care vă va ajuta să parcurgeți procesul de configurare.

Apoi veți reveni la setările pentru verificarea în 2 pași. Examinați setările și adăugați numere de telefon de rezervă.

Ați terminat! Data viitoare când vă conectați, veți primi un SMS cu un cod de verificare.

Chrome

Navigați pe web privat

Puteți să folosiți Modul incognito din browserul Chrome de pe computer, tabletă sau telefon pentru a naviga pe web privat. În modul incognito, paginile pe care le accesați și fișierele pe care le descărcați nu sunt înregistrate în istoricul navigării, nici în istoricul descărcărilor din Chrome.

Aflați mai multe

Dați clic pe meniul Chrome în bara de instrumente a browserului → dați clic pe Fereastră incognito nouă.

Se va deschide o fereastră nouă, cu pictograma incognito în colț. Pentru a ieși, doar închideți fereastra.

Conturi Google

Contul Google vă aparține, la fel și deciziile

În pagina Setările contului puteți vedea serviciile și informațiile asociate Contului dvs. Google. Tot aici puteți să modificați setările de securitate și de confidențialitate.

Aflați mai multe

Accesați setările dând clic pe numele sau imaginea dvs. în colțul din dreapta, apoi pe Cont.

Conturi Google

Primiți o alertă dacă numele dvs. apare pe web

Secțiunea Eu pe web vă poate ajuta să înțelegeți și să gestionați ceea ce văd utilizatorii atunci când vă caută pe Google. Aceasta vă ajută să configurați Alerte Google, astfel încât să puteți monitoriza dacă apar online informații despre dvs. și sugerează automat anumiți termeni de căutare pe care este recomandat să îi monitorizați.

Aflați mai multe

Conectați-vă la Contul Google și navigați la secțiunea „Eu pe web”.

Dați clic pe Gestionați propriile Alerte web Google, apoi pe butonul roșu pentru a crea o alertă.

Numele vă va apărea în câmpul text. Dați clic pe câmpul text pentru a vedea mai multe sugestii de alerte.

Dați clic pe Adăugați pentru a adăuga o alertă. Dați clic pe pictograma creion pentru editări și pe pictograma coș de gunoi pentru ștergere.

Alegeți frecvența alertelor din meniul drop-down „Cât de des”.

Conturi Google

Gestionați datele stocate în Contul Google

Tabloul de bord Google vă arată ce este stocat în Contul Google și vă oferă o perspectivă generală asupra unora dintre activitățile recente din cont. Dintr-un singur loc central, puteți să vedeți cu ușurință datele și activitatea și să vă accesați setările pentru servicii ca Blogger, Google Calendar, Documente Google, Google+ și multe altele.

Aflați mai multe

Accesați Tablou de bord pentru a vedea un rezumat al datelor asociate Contului Google și a vă gestiona setările personale.

Aici puteți să vedeți și să gestionați datele stocate în Contul Google.

Vedeți mai multe instrumente de siguranță