Preveniți furtul identității

La fel ca hoții și spărgătorii, infractorii informatici utilizează diferite metode pentru a fura informații personale și bani. Așa cum nu i-ați da unui spărgător cheia casei, asigurați-vă și că vă protejați împotriva fraudei și a furtului de identitate online. Informați-vă cu privire la trucurile utilizate frecvent de infractori, pentru a vă proteja împotriva fraudei și a furtului de identitate online. Iată câteva sfaturi simple.

Nu răspundeți dacă vedeți un e-mail, un mesaj instantaneu sau o pagină suspectă, care vă solicită informațiile personale ori financiare

Dați întotdeauna dovadă de prudență în privința mesajelor sau site-urilor care vă solicită informații personale ori în legătură cu mesajele care vă îndrumă spre o pagină web nefamiliară și vă solicită oricare dintre următoarele detalii:

  • numele de utilizator;
  • parola;
  • codul numeric personal;
  • numărul contului bancar;
  • codurile PIN (numere de identificare personală);
  • numărul complet al cardului de credit;
  • numele dinainte de căsătorie al mamei dvs.;
  • ziua dvs. de naștere.

Nu completați formulare sau ecrane de conectare la care se face trimitere din aceste mesaje. Dacă cineva suspect vă solicită să completați un formular cu informațiile personale, nu vă lăsați tentat(ă) să începeți completarea acestuia. Chiar dacă nu apăsați butonul „Trimiteți”, este totuși posibil să trimiteți informațiile unor persoane care vor să vă fure identitatea, dacă începeți să le completați în formularele acestora.

Dacă vedeți un mesaj de la cineva cunoscut, dar mesajul nu pare să fie de la persoana respectivă, contul acesteia poate să fi fost compromis de un infractor informatic, care încearcă să obțină bani sau informații de la dvs. De aceea, acționați cu prudență. Printre strategiile frecvent utilizate se numără solicitarea de a-i trimite urgent bani persoanei respective, care pretinde că este blocată într-o altă țară sau că i-a fost furat telefonul, pentru a nu putea fi contactată telefonic. Mesajul vă poate solicita, de asemenea, să dați clic pe un link pentru a vedea o imagine, un articol sau un videoclip, care de fapt vă conduce la un site ce v-ar putea fura informațiile. Așadar, dați dovadă de prudență înainte de a da clic!

Nu introduceți niciodată parola dacă ați ajuns pe un site urmând un link dintr-un e-mail sau dintr-un mesaj de chat în care nu aveți încredere.

Chiar dacă sunteți de părere că este un site de încredere, cum ar fi cel al băncii dvs., vă recomandăm să accesați direct site-ul utilizând un marcaj sau introducând adresa acestuia direct în browser.

Nu trimiteți parola prin e-mail și nu o dezvăluiți altor persoane

Parolele reprezintă cheia pentru conturile și serviciile pe care le utilizați online. Prin urmare, la fel ca în viața offline, trebuie să aveți grijă cui îi înmânați cheile. Site-urile și serviciile legitime nu vă vor cere să le trimiteți prin e-mail parole. Așadar, nu răspundeți dacă primiți solicitări legate de parole pentru site-uri online.

Deoarece parolele sunt foarte importante, gândiți-vă cu atenție înainte de a le dezvălui altor persoane, chiar și prietenilor și membrilor familiei. Când dezvăluiți parolele, crește riscul ca o altă persoană să vă utilizeze conturile în mod abuziv, accesând informații pe care nu doriți să le afle sau folosind contul în modalități cu care nu sunteți de acord. De exemplu, dacă dezvăluiți cuiva parola adresei de e-mail, acea persoană v-ar putea citi e-mailurile personale, ar putea încerca să vă utilizeze contul de e-mail pentru a accesa alte servicii online pe care este posibil să le utilizați, cum ar fi cele de operațiuni bancare sau rețele de socializare sau ar putea să vă utilizeze contul pentru a vă folosi identitatea. De asemenea, când vă dezvăluiți parola unei alte persoane, va trebui să aveți încredere că aceasta o va păstra în siguranță; este posibil să o dezvăluie altor persoane în mod voit sau din greșeală.

Fiți foarte atent(ă) când vi se solicită să vă conectați online

Verificați semnalele referitoare la conexiunea cu site-ul.

Mai întâi, verificați bara de adrese a browserului, pentru a vedea dacă adresa URL pare reală. De asemenea, verificați dacă adresa web începe cu https:// – în acest caz, conexiunea la site-ul web este criptată și mai rezistentă la spionare sau falsificare. Unele browsere includ și o pictogramă lacăt în bara de adrese, lângă https://, pentru a indica mai clar faptul că este vorba despre o conexiune criptată, mai sigură.

Raportați e-mailurile suspecte și înșelătoriile

Cei mai mulți furnizori de e-mail, inclusiv Gmail, vă oferă această posibilitate. Raportarea unui mesaj suspect pe Gmail va împiedica acel utilizator să vă mai trimită alte e-mailuri, iar acel raport va ajuta echipa noastră pentru abuzuri să oprească atacurile similare.