Noțiuni de bază privind siguranța familiei

Pentru părinții ocupați avem câteva sugestii rapide privind modul în care pot contribui la siguranța familiei online.

  1. Discutați cu membrii familiei despre siguranța online. Stabiliți clar care sunt regulile și așteptările familiei în privința tehnologiei și consecințele utilizării neadecvate a acesteia. Și cel mai important, asigurați-vă că nimeni din familie nu ezită să ceară îndrumare când se confruntă cu decizii dificile. Astfel, membrii familiei se pot simți în siguranță explorând internetul pe cont propriu și vor ști că dvs. trebuie să vi se adreseze dacă au întrebări.
  2. Folosiți tehnologia împreună. Este o modalitate bună de a-i învăța pe ceilalți despre siguranța online. Astfel, aveți și ocazia să abordați subiecte legate de siguranța online cu familia, pe măsură ce le întâlniți în practică.
  3. Discutați despre serviciile și site-urile online. Discutați cu membrii familiei despre ce tipuri de site-uri le plac să acceseze și ce este adecvat pentru fiecare dintre ei.
  4. Protejați-vă parolele. Ajutați-i pe membrii familiei să învețe cum să seteze parole sigure online. Amintiți-le să nu își divulge parolele și să facă o excepție numai în cazul adulților de încredere, cum ar fi părinții. Asigurați-vă că fiecare se obișnuiește să se deconecteze de la conturile online după ce folosește computere publice la școală, într-o cafenea sau la bibliotecă.
  5. Folosiți setările de confidențialitate și comenzile pentru postări. Există multe site-uri pe care vă puteți posta gândurile, fotografiile, videoclipurile, actualizările de stare și multe altele. Multe dintre aceste servicii oferă setări de confidențialitate și comenzi cu ajutorul cărora puteți decideți cine vă poate vedea conținutul, înainte de a-l posta. Discutați cu membrii familiei despre ce este ok și despre ce nu este ok să posteze în mod public. Ajutați-i să respecte confidențialitatea altor persoane păstrând detaliile personale despre familie și prieteni private și neidentificând oamenii după nume în conținutul postat în mod public.
  6. Verificați restricțiile de vârstă: numeroase servicii online, inclusiv Google, au restricții de vârstă pentru cei care le folosesc. De exemplu, pentru a deține un Cont Google trebuie să se respecte criteriul de vârstă, iar anumite produse Google pot fi folosite numai de utilizatorii care au împlinit 18 ani. Consultați întotdeauna termenii și condițiile unui site înainte de a permite copilului să își creeze un cont pe site-ul respectiv și explicați-le clar copiilor că în familia dvs. există reguli privind site-urile și serviciile pe care le pot folosi.
  7. Învățați-vă familia să comunice în mod responsabil. Iată o regulă de bază bună de urmat: dacă nu i-ați spune cuiva în față un anumit lucru, nu îi spuneți acel lucru într-un mesaj, într-un e-mail, într-un mesaj instant sau postând un comentariu pe pagina sa. Discutați despre cum se pot simți alte persoane din cauza celor spuse online și stabiliți reguli pentru întreaga familie privind tipurile de comunicare adecvate.
  8. Discutați cu alți adulți. Deschideți acest subiect când vorbiți cu prietenii, cu membrii mai îndepărtați ai familiei, cu antrenorii și consilierii. Alți părinți și alte persoane care lucrează cu copiii pot constitui o sursă de informații importantă când decideți ce este bine pentru propria familie, în special dacă este vorba de un aspect al tehnologiei pe care nu îl cunoașteți foarte bine.
  9. Protejați-vă computerul și identitatea. Folosiți software antivirus și actualizați-l cu regularitate, cu excepția cazului în care folosiți un Chromebook, pentru că acesta nu are nevoie de software antivirus. Discutați cu familia despre tipurile de informații personale, cum ar fi codul numeric personal, numărul de telefon sau adresa de domiciliu, care nu trebuie să fie postate online. Învățați-i pe membrii familiei să nu accepte fișiere și să nu deschidă atașamente de e-mail de la persoane necunoscute.
  10. Continuați în același mod. Nu puteți acționa o singură dată pentru a fi în siguranță mereu. Tehnologia evoluează, ca și nevoile familiei. Asigurați-vă că acest subiect rămâne deschis. Reiterați regulile de bază în familie, verificați cum se descurcă fiecare și faceți-vă timp pentru a discuta aceste subiecte în mod regulat.

Instrumente de siguranță

Descoperiți Cele mai bune 5 funcții de securitate de la Google, create pentru siguranța familiei online.

Google Play

Folosiți opțiunile de control parental pentru a filtra aplicațiile în funcție de evaluarea conținutului

Puteți să folosiți opțiunile de control parental pentru a restricționa conținutul care poate fi descărcat sau achiziționat de pe Google Play. Astfel, puteți găsi conținut adecvat pentru dvs. și pentru familia dvs.

Aflați mai multe

Deschideți aplicația Magazin Play pe dispozitivul dvs.

În colțul din stânga sus, atingeți pictograma Meniu.

Atingeți Setări.

Atingeți Control parental.

Activați Controlul parental.

Creați un cod PIN.

Atingeți Aplicații și jocuri.

Alegeți nivelul de maturitate.

YouTube

Setați un filtru pentru a împiedica apariția conținutului neadecvat

Dacă preferați să nu vedeți conținut destinat exclusiv adulților sau restricționat în funcție de vârstă când navigați pe YouTube, derulați la partea de jos a oricărei pagini YouTube și activați Modul sigur. Modul sigur ajută la eliminarea conținutului care poate fi considerat discutabil din rezultatele căutării, din videoclipurile similare, din playlisturi, din emisiuni și din filme.

Aflați mai multe

Derulați la partea de jos a oricărei pagini YouTube și dați clic pe meniul derulant din secțiunea „Siguranță”.

Selectați opțiunea Activat sau Dezactivat pentru a activa sau a dezactiva Modul sigur.

Pentru a bloca această setare, conectați-vă la Contul Google.

După ce v-ați conectat, veți avea opțiunea să blocați această setare.

Chrome

Stabiliți ce poate vedea familia dvs. pe web

Dacă doriți să stabiliți ce site-uri poate accesa familia dvs. pe internet, puteți să folosiți opțiunea Utilizatori monitorizați din Google Chrome. Astfel, puteți să vedeți paginile accesate de un utilizator monitorizat și să blocați site-urile pe care nu doriți să le acceseze acesta.

Aflați mai multe

Pentru a configura un utilizator monitorizat pe Chromebook, începeți în ecranul de pornire principal și dați clic pe Adăugați un utilizator.

În partea dreaptă a ecranului, selectați Creați un utilizator monitorizat.

Dați clic pe Creați un utilizator monitorizat.

Conectați-vă la contul care va gestiona utilizatorul monitorizat și dați clic pe Înainte.

Selectați un nume de utilizator, o parolă și o imagine pentru utilizatorul monitorizat. Dați clic pe Înainte.

Android

Limitați accesul numai la aplicații și jocuri aprobate

Doriți ca alte persoane să vă folosească tableta, dar nu și datele? Pe tabletele care rulează versiunea Android 4.3 sau o versiune ulterioară puteți să creați profiluri restricționate, care limitează accesul altor utilizatori la funcțiile și conținutul de pe tabletă.

Aflați mai multe

Dacă sunteți proprietarul tabletei, atingeți Setări → Utilizatori → Adăugați un utilizator sau un profil.

Atingeți Profil restricționat → Profil nou, apoi specificați numele profilului.

Folosiți comutatoarele ACTIVAT/DEZACTIVAT și setările pentru a gestiona accesul la funcții, setări și aplicații.

Apăsați pe butonul de pornire pentru a reveni la ecranul de blocare, apoi atingeți pictograma noului profil.

După ce ați configurat tot, ecranul de pornire este gol. Atingeți pictograma Toate aplicațiile pentru a începe să folosiți noul profil.

Vedeți mai multe instrumente de siguranță