Cum vă protejăm de fraudă și înșelătorii

La fel ca în lumea reală, și pe internet există escroci și șarlatani. Google ia o serie de măsuri pentru a vă proteja împotriva înșelătoriilor.

Blocarea anunțurilor înșelătoare (și a advertiserilor rău-intenționați)

Politicile noastre stabilesc foarte clar cine poate să afișeze anunțuri prin intermediul instrumentelor Google. Am creat politicile pentru publicitate ținând cont de noțiunile de siguranță și de încredere din partea utilizatorilor. De exemplu, nu permitem anunțurile pentru descărcări rău-intenționate, bunuri contrafăcute sau anunțurile cu practici de facturare neclare. Iar dacă găsim un anunț înșelător, nu numai că îl blocăm, ci încheiem definitiv orice colaborare dintre Google și respectivul advertiser.

Transparența în privința costurilor

O modalitate prin care infractorii online câștigă bani este utilizarea computerului sau a telefonului cuiva în așa fel încât victima să cheltuie bani, care ajung la infractor. De exemplu, una dintre scheme presupune crearea unei aplicații care poate determina telefonul cuiva să trimită mesaje text sau să sune la o linie telefonică contra cost. Persoana respectivă este apoi taxată, iar banii sunt preluați de escroc.

Pe telefoanele cu sistemul Android puteți vedea ce permisiuni solicită o aplicație pe telefon, consultând descrierea cu textul „Permisiuni” din Google Play. Verificați aceste informații înainte de a descărca o aplicație, pentru a decide în cunoștință de cauză dacă o descărcați sau nu. De exemplu, dacă vă pregătiți să descărcați o nouă aplicație pentru tonuri de sonerie, puteți vedea dacă aplicația respectivă are permisiunea să efectueze apeluri telefonice în numele dvs. Dacă acest lucru vi se pare suspect, puteți decide să nu o instalați.

Pentru dispozitivele Android mai noi, vă vom notifica dacă o aplicație încearcă să trimită mesaje SMS la un număr de telefon care ar putea determina costuri suplimentare. Apoi, puteți să îi permiteți aplicației să trimită mesajul sau să o blocați.