Cum vă ajutăm să vă protejați computerul și dispozitivul

În timp ce unii infractori urmăresc să vă afle informațiile, cum ar fi detaliile contului bancar, corespondenţa electronică sau parolele folosite online, alții pot urmări să preia controlul asupra dispozitivului, adică al computerului, al tabletei sau al telefonului.

Apoi, infractorii vă pot folosi dispozitivul pentru a găsi alte dispozitive asupra cărora să preia controlul. Adesea, aceștia folosesc adevărate regimente de computere pentru a trece offline anumite site-uri sau pentru a găsi o breșă în sistemele de securitate ale acestora.

Una dintre principalele metode prin care infractorii pot prelua controlul asupra computerului este instalarea programelor software rău-intenționate sau a programelor malware. Puteți să contribuiți la protecția computerului împotriva programelor malware, în timp ce Google depune eforturi pentru a vă proteja, cu ajutorul a sute de experți în securitate care lucrează în permanență pentru a se asigura că datele și dispozitivele sunt în siguranță.

Vă ajutăm să evitați programele malware

Așa cum Google caută pe web site-uri cu cele mai bune răspunsuri la întrebările dvs., așa căutăm și site-uri care par să fie dăunătoare pentru utilizatori sau care conțin programe malware. Identificăm și semnalăm zilnic peste 10.000 de astfel de site-uri nesigure și afișăm avertismente pentru până la 14 milioane de rezultate ale Căutării Google și pentru până la 300.000 de descărcări, informând utilizatorii când un anumit site sau link pare să ascundă ceva suspect.

De asemenea, utilizăm aceeași tehnologie pentru a afla dacă un utilizator vă trimite pe Gmail un mesaj care ar putea fi dăunător sau ar putea include programe malware și pentru a vă avertiza dacă încercați să descărcați de pe un site conținut care poate arăta ca un ton de sonerie sau ca un fișier PDF, dar care conține de fapt un cod care ar putea dăuna computerului.

Dacă totuși accesați o pagină care conține programe malware, inginerii Google au integrat sisteme suplimentare de protecție în browserul Chrome, care previn instalarea programelor malware pe computer și le minimizează impactul asupra acestuia.

Vă ajutăm să fiți mereu la zi

Una dintre modalitățile prin care infractorii obțin uneori acces la computer este prin identificarea unor probleme de securitate cunoscute ale versiunilor vechi de software care rulează pe dispozitiv. Aceștia știu că numeroși utilizatori nu actualizează software-ul și programele de pe computer la cea mai recentă versiune, care oferă și cea mai bună protecție. Și Google știe acest lucru. Tocmai de aceea, am dezvoltat browserul Chrome astfel încât să se actualizeze automat la cea mai recentă versiune de fiecare dată când îl porniți. Astfel, beneficiați de o protecție la zi în privința securității, fără niciun efort.

Chrome trebuie să funcționeze uneori împreună cu alte programe software, numite pluginuri, pentru funcții precum afișarea corectă a fotografiilor și a videoclipurilor. Aceste pluginuri pot constitui, de asemenea, o modalitate prin care infractorii preiau controlul asupra computerului. În cazul în care Chrome detectează un plugin învechit, cu o problemă de securitate, îl va bloca până când veți avea cea mai recentă și sigură versiune și va afișa un mesaj prin care vă va informa că este necesară actualizarea pluginului.

Vă ajutăm să vă protejați dispozitivul mobil

Protecții similare sunt implementate și pe smartphone-urile care rulează software-ul Android de la Google, pentru a reduce riscul deteriorării acestora.

În plus, Android impune ca fiecare aplicație din Magazin Google Play să indice tipul informațiilor pe care dorește să le colecteze sau să le acceseze de pe dispozitiv, astfel încât să puteți decide dacă aveți sau nu încredere în aplicația respectivă. De asemenea, scanăm automat Google Play pentru a bloca și a elimina aplicațiile dăunătoare, iar pentru unele telefoane Android, serviciul Google de verificare a aplicațiilor va verifica dacă există aplicații care pot fi dăunătoare, indiferent de unde le instalați. Prin urmare, dacă instalați aplicații din surse necunoscute, de exemplu, de pe web sau dintr-un magazin de aplicații terță parte, acest serviciu gratuit va asigura un nivel suplimentar de protecție.