Codul Rutier 2018 aduce legi mai aspre pentru soferi incepand din 20 mai 2018, printre care suspendarea inmatricularii vehiculelor daca ITP-ul a expirat, care se penalizeaza cu o amenda de pana la 2.900 de lei.

Cele mai importante schimbari ale Codului Rutier sunt:

Inmatricularea vehiculelor va putea fi suspendata (interzicerea temporara a dreptului de a pune in circulatie si a utiliza un vehicul pe drumul public) in urmatoarele cazuri:

- atunci cand cumparatorul nu solicita transcrierea transmiterii dreptului de proprietate in termen de 90 de zile de la data dobandirii
- atunci cand ITP-ul a expirat
Interdictia de a circula cu un vehicul va fi data atunci cand:
- masinile nu corespund din punct de vedere tehnic
- masinile nu au asigurare RCA
- masinile au inmatricularea suspendata
- masinile nu au ITP

Transmiterea dreptului de proprietate va presupune:

- datele noului proprietar vor trebui inscrise in evidentele autoritatilor simultan cu mentionarea incetarii calitatii de titular al inmatricularii a fostului proprietar in 90 de zile
- in 5 zile lucratoare, organul fiscal care opereaza scoaterea autovehiculului din evidenta fiscala a fostului proprietar va avea obligatia de a notifica autoritatii competente instrainarea acestuia
- daca noul proprietar nu solicita transcrierea in 90 de zile, inmatricularea vehiculului se suspenda de drept

ITP la 3 ani pentru masinile noi si anual pentru cele peste 12 ani

Autovehiculele destinate transportului de persoane care au, in afara locului conducatorului, cel mult 8 locuri pe scaune se supun primei inspectii tehnice periodice la 3 ani, daca la data primei inmatriculari in Romania au fost noi.

In schimb, masinile cu o vechime de cel putin 12 ani vor trebui sa faca anual ITP-ul, incepand din momentul in care trec de data stabilita in certificatul de inmatriculare pentru o noua verificare.

Permisele de conducere vor fi mai greu de obtinut in 2018

Ministrul Sanatatii a semnat ordinul prin care se schimba de la 1 ianuarie regulile in obtinerea sau reinnoirea permisului de conducere, fiind foarte importanta starea de sanatate a soferilor.

Persoanele care sufera de afectiuni cardiace sau de diabet vor putea obtine mai greu permisul de conducere in 2018. Acestia trebuie sa faca dovada tratamentelor periodice.

Romania trebuie sa respecte o directiva europeana care prevede ca soferii sa nu sufere de boli ce le pot aduce acestora reactii necontrolate la volan, cum ar fi afectiunile cardiovasculare sau diabetul zaharat.

Persoanelor care sufera de boli vasculare periferice, insuficienta cardiaca, cardiopatie valvulara insotita de regurgitare aortica, nu li se va elibera sau reinnoi permisele de conducere.

Amenzi de circulatie 2018

Chiar daca salariului minim brut a fost majorat de la 1 ianuarie 2018 la 1.900 lei si ar fi trebuit sa conduca automat la amenzi mai mari (n.r. Codul rutier prevede ca un punct-amenda reprezinta 10% din salariul minim pe economie), Guvernul a decis ca punctul-amenda sa ramana la 145 de lei anul acesta.

clasa I: doua sau 3 puncte-amenda (290 - 435 lei);
clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amenda (580 - 725 lei);
clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amenda (870 - 1.160 lei);
clasa a IV-a: de la 9 la 20 de puncte-amenda (1.305 - 2.900 lei;);
clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amenda (3.045 - 14.500 lei).

Sursa foto: Photo by why kei on Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri