USR ar fi de acord cu demiterea Laurei Codruța Kovesi: 'DNA nu depinde de o singură persoană'

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 13-02-2018 20:39

Preşedintele Uniunii Salvaţi România, Dan Barna, a declarat marţi că Direcţia Naţională Anticorupţie este o instituţie "viabilă şi necesară" pentru statul român, în condiţiile în care marea majoritate a condamnărilor nu au fost contestate de nimeni, dar şi că DNA nu depinde de o singură persoană.

Întrebat, într-un interviu acordat cotidianului "Adevărul", dacă apreciază că DNA va putea funcţiona la aceeaşi intensitate, chiar şi în condiţiile în care procurorul şef, Laura Codruţa Kovesi, va fi revocată, Dan Barna s-a declarat convins că această instituţie nu depinde de o singură persoană.

Citește și: Ce salariu IMPRESIONANT are șeful unității de ELITĂ DNA Ploiești – Cât de bogat e, de fapt, Lucian Onea

"Reforma justiţiei în România a început undeva în 2005. Au intrat în DNA şi în instituţiile statului nişte tineri, la acel moment, care acum sunt în plină maturitate profesională, care au funcţionat în înţelegerea faptului că instituţiile trebuie să fie independente şi să funcţioneze. Şi din această perspectivă, eu am mare încredere că aceste instituţii vor continua să funcţioneze independent de un lider sau altul, pentru că până la urmă forţa unei instituţii stă în calitatea umană a majorităţii componenţilor ei. (...) Dacă 95% din angajaţii unei instituţii sunt persoane de bună credinţă şi profesioniste, eu cred că un lider nu ar putea să schimbe lucrul acesta. (...) Eu sunt foarte convins că DNA nu depinde de o singură persoană", a spus el.

Barna a subliniat că instituţiile trebuie să îşi îndeplinească atribuţiile şi că DNA este o instituţie "viabilă şi necesară" pentru statul român.

Citește: Teodorovici a recunoscut: Viitoarele mame ar putea avea o indemnizație mai mică- Cum va soluționa problema

"Dacă ne uităm la cifre, vedem că 95% din condamnările generate de activitatea DNA sunt condamnări care nu au fost contestate de nimeni şi care sunt bazate pe probatoriu foarte solid. Ceea ce se încearcă acum: că s-au găsit nereguli într-un caz sau două - habar n-am, aştept ca instituţiile să dovedească lucrul acesta - evident că trebuie luate măsuri pe acele unul sau două cazuri, dar încercarea asta de a spune societăţii că instituţiile de forţă trebuie desfiinţate, că DNA trebuie să dispară este un lucru care nu poate fi acceptat. În realitate, DNA e o instituţie care şi-a dovedit utilitatea în România", a precizat el.

Preşedintele USR a mai afirmat este important ca Institutul Naţional al Magistraturii, Inspecţia Judiciară şi instituţiile responsabile să ofere răspunsuri legate de informaţiile prezentate în spaţiul public de fostul deputat Vlad Cosma, trimis în judecată într-un dosar de corupţie.

Citește și: Nu i-a venit să creadă! Câți bani a primit Becali moștenire de la tatăl său

"Eu am sentimentul unui film 'Caracatiţa', în care condamnaţi penal apar la televizor şi îşi spun punctul lor de vedere, cu o credibilitate minimă - pentru că în momentul în care ştii că persoana care face acele dezvăluiri este în cadrul unui proces penal, într-o luptă cu procurorii respectivi, credibilitatea mesajului e una îndoielnică. Dar din punctul meu de vedere, ceea ce este important, sau direcţia în care eu văd soluţionarea, este ca Institutul Naţional al Magistraturii, Inspecţia Judiciară, instituţiile care au responsabilitatea să reacţioneze la astfel de dezvăluiri - aştept să ne dea nişte răspunsuri. În rest nu am ce să speculez pentru că am sentimentul unui montaj de film în care fiecare nou episod va arăta că de fapt ceea ce părea a fi era un scenariu dintr-un alt scenariu. (...) Am încredere în instituţiile responsabile şi cu atribuţii în acest domeniu", a spus el.

Citește și: Este oficial! El este românul care intră în administrația Trump – Ce instituție va conduce .