Imunitate scazuta? Afla cateva remedii naturale pentru a o imbunatati!

Imunitate scazuta? Afla cateva remedii naturale pentru a o imbunatati!

Sistemul imunitar este cel care protejeaza organismul de infectii, prin urmare, o persoana cu un sistem imunitar slab poate fii mai predispusa la infectari frecvente.

Cuprinsul acestui articol:
1. Ce este imunitatea?
2. Care sunt liniile de aparare ale sistemului imunitar?
3. Cum stii daca ai o imunitate scazuta?
4. Care sunt principalele cauze pentru care te confrunti cu imunitate scazuta?
5. Cum se vindeca o imunitate scazuta?
6. Tratamente si remedii naturale pentru un sistem imunitar deficitar
7. Dieta si sistemul imunitar
8. Sistemul imunitar si varsta
9. Cateva sfaturi pentru a te mentine sanatos
10. Concluzie

Celulele albe din sange, anticorpii si alte componente, inclusiv organele si ganglionii limfatici, alcatuiesc sistemul imunitar al corpului.

Multe tulburari pot slabi sistemul imunitar si pot determina compromiterea acestuia. Aceste tulburari pot varia de la usoare si pana la severe. Unele sunt prezente inca de la nastere, in timp ce altele rezulta in urma influentelor din mediu.

Persoanele cu un sistem imunitar slab prezinta un risc mai mare de a suferi infectii frecvente si simptome severe.
Acestea pot fi mai predispuse la pneumonie si alte infectii. Bacteriile si virusii, inclusiv virusul care provoaca infectia COVID-19, pot avea un efect devastator asupra unei persoane cu un sistem imunitar compromis.

Asadar, in cadrul acestui articol vom vorbi despre cele mai importante aspecte ale imunitatii si vom oferi cateva sfaturi care te pot ajuta sa iti mentii sanatatea.

Ce este imunitatea?

Imunitatea este insusirea organismului de a opune rezistenta in fata activitatii microbilor si a substantelor toxice, altfel spus, capacitatea lui de a ramane sanatatos.

Sistemul imunitar este definit ca fiind totalitatea mecanismelor de aparare impotriva agentilor patogeni si a structurilor non-self (structuri straine, nespecifice oraganismului respectiv).

Termenul de imunitate provine din latinescul immuni. Acesta se folosea in Roma Antica si desemna  persoanele scutite de impozite, considerate imune. Termenul a fost preluat de limbajul medical, imunitatea referindu-se la persoanele scutite de boala.

Distingem intre 2 tipuri de imunitate:

  • Imunitatea innascuta (nativa) este prezenta de la nastere si este determinata genetic si are legatura cu  specia (organismul uman este imun la anumiti agenti infectiosi care provoaca infectii la alte specii) si de gazda (caracteristici individuale specifice).

Ca prima linie de aparare a organismului impotriva diverselor atacuri, imunitatea innascuta implica toate celulele care formeaza un front comun de atac impotriva agentilor straini. Acest tip de imunitate foloseste arme precum: barierele fizice ( pielea, corneea si mucoasele de la nivelul tracturilor respirator, digestiv, urinar); secretii ce contin enzime care distrug bacteriile ( lacrimi, sucuri digestive); globulele albe care circula prin sange si tesuturi in cautarea invadatorilor.

  • Imunitatea dobandita este tipul de imunitate care este castigata dupa nastere si este determinata de contactul cu un antigen, ea nedeclansandu-se imediat, cum este cazul imunitatii innascute, ci dupa un anumit timp dupa primul contact cu antigenul.

Astfel, prin imunitatea dobandita se naste capacitatea sistemului de a invata si de a-si aminti fiecare antigen intalnit, precum si cea mai eficienta modalitate de atac impotriva acestuia. Imunitatea dobandita poate fi dobandita activ sau pasiv.

  • Imunitatea activa poate fi indusa prin administrarea de vaccinuri ce declanseaza un raspun imun al gazdei ce previne aparitia bolii sau in mod natural prin expunerea organismului la un antigen din mediu inconjurator in urma careia limfocitele dezvolta o memorie imunologica care, la urmatoarea intalnire cu acelasi antigen, va reactiona penru combaterea lui.
  • Imunitate pasiva poate fi de doua tipuri: indusa prin seroterapie, cu ajutorul unor seruri imune care contin anumiti anticorpi specifici anumitor boli, produsi de alte organisme, si naturala care se produce, prin trasferul de anticorpi de la mama la fat, prin intermediul placentei si a laptelui matern in timpul alaptarii.

Sistemul imunitar este, dupa cum ii spune si denumirea, un sistem si nu o singura entitate, care aduna intr-o retea de interactiuni extrem de complexe, un ansamblu de celule, molecule si organe care functioneaza la unison, pentru apararea organismului.
Acesta este capabil sa recunoasca si sa distruga o multime de intrusi, insa adeseori virusurile, bacteriile, parazitii reusesc sa-i sparga barierele de aparare, facandu-l vulnerabil.
Alteori, acest sistem mai poate da erori, fiind distrus de agenti externi sau de anumite medicamente, cazuri in care apar bolile autoimune si deficitele imunitare.

Care sunt liniile de aparare ale sistemului imunitar?

liniile de aparare ale sistemului imunitar

Sistemul imunitar este format din urmatoarele linii de aparare imptriva invadatorilor:

Maduva osoasa

In maduva osoasa se produc globulele albe, care protejeaza organismul de infectii si corpuri straine. Cele mai raspandite sunt limfocitele de tip B si T care contribuie la imunitatea organismului.

Timusul

Timusul este o glanda, localizata in zona sternului, intre plamani, care este activa pana la pubertate si protejeaza organismul de afectiunile autoimune, care apar atunci cand sistemul imunitar incepe sa isi atace propriile tesuturi. Aici celulele T sunt invatate sa faca distictia intre antigenii proprii si cei straini.

Ganglionii limfatici

Ganglionii limfatici produc si depoziteaza celulele imunitare care lupta cu infectiile, acestia inflamandu-se si marindu-si volumul in momentul cand organismul este atacat de vreo infectie.

Splina

Splina este cel mai mare organ al sistemului limfatic. Splina contine, de asemenea, celule albe care lupta impotriva bolilor infectioase.

Amigdalele

Amigdalele, datorita pozitionarii lor, activeaza sistemul imunitar al organismului atunci cand detecteaza germenii care patrund in organism prin cavitatea bucala sau nazala.

Sistemul GALT ( gut-associated lymphoid tissue)

inseamna tesutul limfoid asociat tractului gastrointestinal. GALT protejeaza organismul de invazia agentilor patogeni la nivelul tractului gastrointestinal. Tot din acest sistem fac parte apendicele si Placile Peyer -formatiuni limfatice specializate care se regasesc in partea terminala a intestinului subtire. Acestea fac parte din GALT.

Sistemul BALT

BALT reprezinta tesutul limfoid asociat arborelui bronsic care protejeaza caile respiratorii de agentii patogeni care pot patrunde in organism pe cale respiratorie.

Cum stii daca ai o imunitate scazuta?

Simptomele unui sistem imunitar slabit sunt foarte variate, asa cum si sistemul imunitar este diferit la fiecare persoana in parte. Mentinerea unei imunitati puternice este esentiala in pastrarea sanatatii generale a organismului.

Trebuie sa ne ingrijoram si sa fim in alerta atunci cand observam

  • infectii virale sau bacteriene frecvente,
  • reactii alergice,
  • starile de epuizare,
  • insomnii,
  • lipsa poftei de mancare,
  • lipsa de concentrare

din cauza carora se reduce drastic capacitatea de aparare a organismului.

Categoriile cele mai expuse sunt copiii mici, varstnicii, femeile insarcinate.

Pe langa simptomele mentionate mai sus, putem intalni si alte manifestari ale unui sistem imunitar slabit si vulnerabil precum:

  • diaree,
  • depresie,
  • infectii de piele,
  • umflarea ganglionilor limfatici,
  • infectii urinare repetate,
  • micoze vaginale si bucale,
  • herpes bucal sau genital frecvent,
  • oscilatii extreme de greutate.

Care sunt principalele cauze pentru care te confrunti cu imunitate scazuta?

Tratamente si remedii naturiste pentru raceala

Imunitatea poate fi afectata din cauza:

  • unor probleme medicale, precum diabetul zaharat, lipsa splinei, SIDA precum si din cauza unor tratamente anticanceroase cu citostatice sau tratamente aplicate pentru respingerea organelor transplantate.
  •  unui stil de viata necorespunzator, manifestat prin lipsa activitatilor fizice, sedentarism, obezitate, stres sever (care suprima activitatea normala a globulelor albe si suprasolicita sistemul endocrin eliminand nutrientii necesari functionarii organismului), emotii negative indelungate, fumat excesiv, deficit de vitamina D, alergii alimentare, malnutritie consum exagerat de zahar, de grasimi animale, de alcool.
  • unor factori de mediu precum expunerea la poluantii din mediu, utilizarea exagerata a solutiilor de curatenie, aditivii si antibioticele prezente in alimente, pesticidele folosite in agricultura, consumul excesiv de antibiotice etc.

Cum se vindeca o imunitate scazuta?

Un sistem imunitar deficitar poate fi restabilit prin adoptarea unui stil de viata sanatos, acesta incluzand

  • miscarea (cel putin 30 de minute zi),
  • alimentatia echilibrata (consumul de antioxidanti, vitamine si minerale, de legume si fructe),
  • renuntarea la anumite obiceiuri nocive organismului,
  • evitarea stresului,
  • consolidarea unor relatii sociale puternice,
  • mentinerea unei gandiri si a unei atitudini pozitive.  

Tratamente si remedii naturale pentru un sistem imunitar deficitar

Un sistem imunitar puternic se va obtine numai atunci cand cauzele care au dus la slabirea lui au fost inlaturate. Acest lucru se poate realiza prin furnizarea elementelor nutritive (vitamine, minerale, antioxidanti, aminoacizi sau proteine) de care sistemul imunitar are nevoie, prin utilizarea de remedii naturale pentru imunitate scazuta.

  • Vitamina C este unul dintre cei mai importanti stimulenti ai sistemului imunitar. Are proprietati antioxidante, antiinfectioase, fiind implicata direct in neutralizarea radicalilor acizi. Aceasta se gaseste in fructe si legume sau suplimentele alimentare.
  • Vitamina E este esentiala pentru un sistem imunitar care sa functioneze in parametri optimi, deoarece lupta in mod natural impotriva celulelor canceroase. Vitamina E se gaseste in suplimentele alimentare si va incetini procesul de imbatranire si va diminua riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.
  • Zincul este recomandat mai ales persoanelor in varsta, deoarece, pe masura ce organismul imbatraneste, se poate observa o din ce in ce mai mare slabire a sistemului imunitar.
  • Pestele gras (somon, ton, sardine) este bogat in acizi grasi esentiali omega 3, care stimuleaza procesele imunitare prin rolul antiinflamator.
  • Semintele de floarea soarelui contin de asemenea acizi grasi esentiali omega 6, vitamina E si proteine, care ajuta la intarirea sistemului imunitar.
  • Oul este un aliment complex care contine proteine de cea mai inalta calitate, vitamine antioxidante si minerale.
  • Capsunile, zmeura si fructele de padure contin cantitati mari de vitamina C precum si anthocianati, fitonutrienti cu putere antioxidanta crescuta.
  • Kiwi este fructul cu cea mai mare cantitate de vitamina C si are un efect antioxidant si de crestere a rezistentei la boli.
  • Ardeiul gras si morcovii contin cantitati mari de betacaroten care este un antioxidant si care protejeaza celulele impotriva modificarilor nocive produse de radicalii liberi. De asemenea  contin provitamina A care stimuleaza productia de anticorpi.
  • Produsele lactate acide cu fermenti vii si Iaurtul probiotic cresc intensitatea raspunsului imun la o serie de bacterii si virusuri.
  • Macesele sunt bogate in minerale, vitamine (C, A, E, B) si antioxidanti care ajuta la cresterea imunitatii si la mentinerea sanatatii intregului organism. Se folosesc atat sub forma de ceai cat si sub forma de pudra din macesele uscate.
  • Usturoiul si ceapa contin compusi sulfurati puternici care stimuleaza activitatea limfocitelor si cresc rezistenta la imbolnavire.
  • Acai este un fruct, considerat un superaliment, care, alaturi de afine, este bogat in antioxidanti – antocianine. Acesti antioxidanti pot ajuta corpul in lupta impotriva imbatranirii si a bolilor. Fructele de acai pot fi consumate sub forma de suc natural sau uscate.
  • Varza este bogata in  vitaminele A, C si E si in fibre, elemente care asigura sanatatea celulelor. Este o leguma hipo-calorica bogata in antioxidanti.
  • Citricele, precum lamaile, portocalele, grapefruitul, mandarinele contin o cantitate vitamina C si flavonoizi ( compusi naturali chimici care imbunatatesc actiunea sistemului imunitar).
  • Broccoli este unul dintre alimentele considerate cel mai puternic medicament imunostimulator de baza, prin continutul de vitamina A, C si glutation. Atunci cand este consumat in combinatie cu branza, poate mari aportul de vitamina B si D.
  • Terciul de grau, se prepara din 2 sau 3 linguri de tarate de grau, care se fierb la foc mic in 2 cani de apa, la sfarsit, punandu-se o lingurita de miere. Taratele contin vitamine din complexul B si minerale, fiind un tonic pentru sistemul imunitar si un detoxifiant natural.
  • Telina se consuma sub forma de infuzie ( 350 ml de apa fierbinte turnata peste o lingura cu radacina de telina rasa, care se lasa la infuzat 4 ore), din care se bea cate o lingura, de 3 ori pe zi, cu o jumatate de ora inainte de mese.
  • Sucul de legume este un foarte bun intaritor pentru imunitate, mai ales daca se consuma o data pe zi, timp de 1 sau 2 saptamani. Se pot incerca diverse combinatii ca de exemplu, 50 ml suc de patrunjel, 100 ml suc de telina si 200 ml suc de morcov sau 100 ml suc de sfecla, 100 ml suc de castraveti, 200 ml suc de morcov.
  • Propolisul este cel mai puternic medicament natural antiinfectios, antibacterian si antiviral precum si potentiator al sistemului imunitar.

Se poate folosi sub forma de tinctura, miere propolizata, apa de propolis sau tablete. In functie de varsta si de greutatea corporala, se pot administra cate 30-40 de picaturi de tinctura de propolis, de 2-3 ori/zi tabletele, iar sub forma de tablete, se recomanda 1 capsula, de 3-4 ori/zi.

Inainte de a incepe un tratament cu tinctura de propolis, este indicat sa se faca un test, aplicand pe piele cateva picaturi de tinctura si, daca pielea se inroseste, tratamentul cu propolis trebuie evitat.

  • Echinacea este benefica pentru tratarea unor afectiuni respiratorii (raceala si gripa, rinite, laringite, bronsite), urologice (prostatite, cistite,), ginecologice, poliartrite, rani, cefalee.

Datorita continutului de alkilamide si polizaharide, are efect imunostimulent prin capacitatea de autoaparare a organismului la agresiunea agentilor patogeni, prin producerea rapida de anticorpi.

  • Catina creste rezistenta organismului prinintarirea sistemului imunitar, tonifierea fizica si intelectuala.

De asemenea, catina inhiba dezvoltarea tumorilor, normalizeaza circulatia periferica, hipertensiunea arteriala, trateaza cu succes boli metabolice si de piele sau afectiuni gastrice.

  • Arnica stimuleaza imunitatea in general si in special, imunitatea nespecifica la nivelul gatului si al cailor respiratorii superioare. In acest sens, se pot lua cate 30 de picaturi de tinctura de arnica diluate in apa, de 3 ori pe zi pe stomacul gol, in cura de o luna de zile, in adminstrare interna. Folosita extern, imbunatateste circulatia, amelioreaza echimozele si tumefactiile si incalzeste extremitatile.
  • Ceaiul verde contine o substranta numita L-theanina care poate creste de cinci ori capacitatea de aparare a organismului.
  • Mugurii de brad se pot gasi sub forma de sirop si au rol in cresterea imunitatii, sunt un remediu pentru tusea productiva, in viroze, faringita, laringita, traheita, bronsite, pneumonie.  
  • In medicina traditionala chineza, ciupercile Shiitake si Rheishi, contin o polizaharida denumita lentianina, care stimuleaza sistemul imunitar, la fel fiind si ciupercile Enokidake, Maitake si Zu-Ling care sunt cunoscute pentru proprietatile lor terapeutice imunostimulatoare.
  • Ginsengul Panax  intensifica raspunsul pe cale umorala si prin intermediul celular, al actiunii imunitare.
  • Cercetatorii japonezi au izolat si studiat alcaloidul cefarantina din Stephania Cepharanta, care stimuleaza formarea limfocitelor T si potenteaza astfel activitatea imunitara.

Dieta si sistemul imunitar

Ca orice forta de lupta, armata sistemului imunitar trece prin stomac. “Razboinicii sanatosi ai sistemului imunitar” au nevoie de hrana buna si regulata.

Oamenii de stiinta au recunoscut de mult ca persoanele care traiesc in saracie si sunt subnutrite sunt mai vulnerabile la bolile infectioase. Cu toate acestea, nu este sigur daca rata crescuta a bolii este cauzata de efectul malnutritiei asupra sistemului imunitar. Exista inca relativ putine studii privind efectele nutritiei asupra sistemului imunitar al oamenilor.

Exista unele dovezi ca diferite deficiente de micronutrienti – de exemplu, deficiente de zinc, seleniu, fier, cupru, acid folic si vitaminele A, B6, C si E – modifica raspunsurile imune la animale, masurate in eprubeta. Cu toate acestea, impactul acestor modificari ale sistemului imunitar asupra sanatatii animalelor este mai putin clar, iar efectul unor deficiente similare asupra raspunsului imun al omului nu a fost inca evaluat.

Deci, ce poti face?

Daca banuiesti ca diteta ta nu iti ofera toate nevoile de micronutrienti – poate, de exemplu, nu iti plac legumele – administrarea zilnica a unui supliment multivitaminic si mineral poate aduce alte beneficii pentru sanatate, dincolo de orice efecte benefice asupra sistemului imunitar.

Luarea megadozelor unei singure vitamine nu. Mai mult nu este neaparat mai bun.

Sistemul imunitar si varsta

Sistemul imunitar si varsta

Pe masura ce imbatranim, capacitatea noastra de raspuns imunitar se reduce, ceea ce la randul sau contribuie la mai multe infectii. Pe masura ce speranta de viata in tarile dezvoltate a crescut, la fel a crescut si incidenta diverselor afectiuni legate de varsta.

In timp ce unii oameni imbatranesc sanatos, concluzia multor studii este ca, in comparatie cu persoanele mai tinere, persoanele in varsta sunt mai susceptibile de a contracta boli infectioase si, chiar mai important, au mai multe sanse sa moara din cauza lor.
Infectiile respiratorii, gripa, virusul COVID-19 si in special pneumonia sunt o cauza principala de deces la persoanele cu varsta peste 65 de ani din intreaga lume.

Nimeni nu stie sigur de ce se intampla acest lucru, dar unii oameni de stiinta observa ca acest risc crescut se coreleaza cu o scadere a celulelor T, posibil din timusul care se atrofiaza cu varsta si produce mai putine celule T pentru a combate infectia.
Nu este pe deplin inteles daca aceasta scadere a functiei timus explica scaderea celulelor T sau daca alte modificari joaca vreun rol.
Altii sunt interesati daca maduva osoasa devine mai putin eficienta in producerea celulelor stem care dau nastere celulelor sistemului imunitar.

O reducere a raspunsului imun la infectii a fost demonstrata de raspunsul persoanelor in varsta la vaccinuri. De exemplu, studiile privind vaccinurile antigripale au aratat ca pentru persoanele cu varsta peste 65 de ani, vaccinul este mai putin eficient in comparatie cu copiii sanatosi (cu varsta peste 2 ani).
Dar, in ciuda reducerii eficacitatii, vaccinarile impotriva gripei si S. pneumoniae au redus semnificativ ratele de boala si deces la persoanele in varsta in comparatie cu lipsa vaccinarii.

Se pare ca exista o legatura intre nutritie si imunitate la varstnici. O forma de malnutritie care este surprinzator de frecventa chiar si in tarile bogate este cunoscuta sub numele de „malnutritie de micronutrienti”.
Malnutritia de micronutrienti”, in care o persoana este deficitara in unele vitamine esentiale si urme de minerale care sunt obtinute din sau completate prin dieta, poate aparea la varstnici.

Persoanele in varsta tind sa manance mai putin si adesea au mai putina varietate in dietele lor. O intrebare importanta este daca suplimentele alimentare pot ajuta persoanele in varsta sa mentina un sistem imunitar mai sanatos. Persoanele in varsta ar trebui sa discute aceasta intrebare cu medicul lor.

Cateva sfaturi pentru a te mentine sanatos

#1. Spalarea mainilor

Una dintre cele mai simple modalitati prin care o persoana cu un sistem imunitar slab ramane sanatoasa este practicarea unei igiene bune, care include spalarea frecventa a mainilor.

Centrele pentru controlul si prevenirea bolilor (CDC) recomanda spalarea mainilor in urmatoarele situatii:

spalarea mainilor
  • inainte, in timpul si dupa pregatirea meselor si gustarilor
  • inainte de a manca
  • dupa suflarea nasului, stranut sau tuse
  • inainte si dupa tratarea unei taieturi sau a unei alte plagi deschise a pielii
  • dupa ce ai avut contact cu cineva care se simte rau
  • dupa ce ai folosit sau ai ajutat un copil sa foloseasca baia
  • dupa schimbarea scutecului
  • dupa ce ai atins un animal sau hrana lui, deseuri pentru animale
  • dupa ce ai atins gunoiul

Spalarea corecta a mainilor reduce semnificativ bolile. Potrivit CDC, spalarea mainilor scade cazurile de diaree infectioasa cu 58% la persoanele cu un sistem imunitar slab.

#2. Evitarea persoanelor bolnave

Persoanele cu un sistem imunitar slab ar trebui sa evite sa fie prea aproape de oricine are o raceala sau o alta infectie.

Virusii si alte boli infectioase se pot raspandi de la persoana la persoana prin contact strans. De asemenea, se pot raspandi in picaturile de apa pe care o persoana le expulzeaza in aer atunci cand tuseste sau stranuta.

Evitarea persoanelor bolnave

Nu este intotdeauna posibil sa se evite persoanele bolnave.
Cu toate acestea, o persoana cu un sistem imunitar slab ar trebui sa evite intotdeauna contactul strans, cum ar fi imbratisarea sau sarutul, cu persoana care nu se simt bine pana cand boala se rezolva.
De asemenea, acestea ar trebui sa evite impartirea mancarii si bauturilor cu persoana respectiva.

#3. Gestionarea stresului

Stresul poate slabi si mai mult sistemul imunitar si poate face o persoana mai susceptibila la boli.

Unele cercetari arata ca o persoana care se afla sub stres excesiv este mai probabil sa se imbolnaveasca.

Persoanele cu un sistem imunitar slab ar trebui sa ia masuri pentru a-si gestiona stresul. Practicile care pot reduce si controla stresul includ:

  • yoga
  • meditatie
  • masaj
  • petrecand timp urmarind hobby-urile
  • pastrarea legaturii cu prietenii, rudele si altii care pot oferi sprijin
Gestionarea stresului

#4. Un somn suficient si odihnitor

Potrivit Fundatiei Nationale a Somnului, privarea de somn are un efect similar asupra sistemului imunitar al organismului ca si stresul.

Lipsa somnului perturba productia normala de celule albe din sange, o componenta cruciala a sistemului imunitar al organismului.

Un somn suficient si odihnitor

Potrivit CDC, adultii ar trebui sa urmareasca cel putin 7 ore de somn pe zi, in timp ce sugarii si copiii au nevoie de 8 pana la 17 ore de somn, in functie de varsta lor.

#5. Practicarea exercitiilor fizice regulate

Exercitiile fizice regulate mentin corpul sanatos.
In plus, fata de intarirea corpului, exercitiile fizice determina eliberarea de endorfine care reduc nivelul de stres.

Cu toate acestea, cei cu un sistem imunitar slab ar trebui sa fie atenti sa nu se forteze prea tare, deoarece acest lucru poate slabi si mai mult sistemul imunitar.

Prin urmare, persoanele cu un sistem imunitar slab ar putea dori sa evite exercitiile fizice:

  • la o intensitate prea mare
  • prea des
  • pentru perioade prelungite fara pauze de odihna
Practicarea exercitiilor fizice regulate

Cu toate acestea, este posibil ca exercitiile fizice regulate si de intensitate redusa sa fie benefice.

#6. Administrarea suplimentelor alimentare

Lipsa unelor vitamine si minerale afecteaza sistemul imunitar. De exemplu, o persoana care are un deficit de vitamina C poate avea imunitatea slabita.

Alte vitamine si minerale care pot afecta functia imuna includ:

  • vitamina A
  • vitamina D
  • vitamina E
  • fier
  • acid folic
  • zinc
Administrarea suplimentelor alimentare

Este demn de remarcat faptul ca, desi anumiti nutrienti sunt esentiali pentru sustinerea sistemului imunitar, acestia nu vor vindeca sau preveni vreo boala.

Cel mai bine este sa obtii nutrienti din surse dietetice acolo unde este posibil, dar daca acest lucru se dovedeste dificil, suplimentele pot ajuta la imunitate.

Multe suplimente diferite, inclusiv multivitamine, sunt disponibile pentru cumparare in magazinele de sanatate sau online.

Concluzie

Sistemul imunitar este unul complex, format din celule sanguine si organe care protejeaza organismul de factorii daunatori care pot provoca boli.

Daca observi ca te infectezi des, ai putea avea un sistem imunitar slab – dar sunt pasi pe care ii poti urmari acasa pentru a te mentine sanatos si a-ti maximiza functia imunitara.

Despre Radu Mariana

Designer si content writer, colaborator al magazinului online Paradisul Verde - pasionata de un stil de viata echilibrat si sanatos.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *