X

iPhone 7 – performante slabe cu noul modem Intel

Daca diferenta intre performantele iPhone 7 32 GB si 256 GB nu sunt suficiente pentru voi, va spun acum ca exista diferente mari si intre performantele modem-urilor GSM. Incepand cu anul acesta compania Apple a decis sa implementeze modem-uri GSM ale Intel in iPhone 7 si iPhone 7 Plus, ele fiind oferite impreuna cu cele ale Qualcomm.

Practic, iPhone 7 si iPhone 7 Plus au incorporat un modem Intel XMM7360 si unul Qualcomm MDM9645M, cel din urma avand performante mai bune. Conform unor teste facute recent, modemul GSM al celor de la Qualcomm ofera performante cu pana la 30% mai bune decat modemul Intel, diferenta fiind una foarte mare.

Pentru a face testele a fost simulat un mediu in care puterea semanlului GSM a fost redusa gradual de la -85dBm pentru a reproduce indepartarea de o celula GSM. Pentru teste au fost folosite benzile LTE 12, 4 si 7, iar rezultatele sunt surprinzatoare, insa deloc in favoarea celor de la Intel, folositi pentru prima oara de catre Apple.

iPhone 7 – performante slabe cu noul modem Intel

In imaginea de mai sus aveti un prim test facut pentru cele doua modem-uri Intel si Qualcomm folosite in iPhone 7 si iPhone 7 Plus. Puteti observa ca atunci cand semnalul este puternic ele ofera aceleasi performante, insa pe masura ce puterea semnalului scade, scad si performantele modemului Intel, diferenta fata de cel al Qualcomm fiind surprinzator de mare.

Practic, modemul celor de la Qualcomm are performante mult mai bune in zonele in care semnalul este slab, deci utilizatorii vor putea naviga pe internet la viteze mult mai bune. Mai jos aveti si o explicatie oferita de catre ei pentru diferentele in performante dintre cele doua componente, iar asa avem o noua problema care diferentiaza iPhone 7 si iPhone 7 Plus.

“Both iPhone 7 Plus variants perform similarly in ideal conditions. At -96dBm the Intel variant needed to have Transport Block Size adjusted as BLER well exceeded the 2% threshold. At -105dBm the gap widened to 20%, and at -108dBm to a whopping 75%. As a result of such a huge performance delta between the Intel and Qualcomm powered devices, we purchased another A1784 (AT&T) iPhone 7 Plus, in order to eliminate any possibility of a faulty device. The end result was virtually identical. […]  At -121dBm, the Intel variant performed more in line with its Qualcomm counterpart. Overall, the average performance delta between the two is in the 30% range in favor of the Qualcomm.”

Facand o comparatie cu Galaxy S7 Edge, si alte smartphone-uri, modemul Intel din iPhone 7 si iPhone 7 Plus are performante injumatatite, cel al Qualcomm reusind performante marginal mai bune. Diferentele intre smartphone-ul Samsung si cele ale Apple sunt foarte mari, suficient de mari pentru a reduce cu secunde sau zeci de secunde timpii de incarcare ai paginilor.

Din pacate compania Apple a reusit performanta de a-si pacali utilizatorii cu alegerea Intel in ceea ce priveste furnizarea modemului GSM, dar si in ceea ce priveste performantele inferioare fata de smartphone-urile Samsung. Apple foloseste modem-uri Intel XMM 7360 in toate iPhone 7 si iPhone 7 Plus model A1778 si A1784, adica si cele vandute in Romania, modem-uri Qualcomm MDM 9645M fiind folosite in versiunile GSM/CDMA cu model A1660 si A1661.

This post was last modified on oct. 20, 2016, 9:06 PM 21:06

Disqus Comments Loading...