Antena 3 CNN Coronavirus Fauci: Purtați mască și după vaccinare! Viața nu va reveni imediat la normal

Fauci: Purtați mască și după vaccinare! Viața nu va reveni imediat la normal

Anthony Fauci, cel mai cunoscut expert în boli infecțioase din Statele Unite, avertizează că viața nu va reveni la normal imediat ce va fi disponibil vaccinul împotriva coronavirusului.

de Laura Dinu    |   

Fauci le recomandă oamenilor să poarte mască și să practice distanțarea socială chiar și după ce se vor vaccina.

„Evident, cu un vaccin care are o eficacitate de peste 90% ați putea să vă simțiți mai încrezători că nu veţi lua virusul. Dar aş recomanda oamenilor să nu renunţe la toate măsurile de sănătate publică doar pentru că s-au vaccinat”.

Fauci, în vârstă de 79 de ani, a spus că atunci când îi va veni rândul să se vaccineze, nu intenționează să abandoneze toate măsurile de protecție pe care le-a susținut în timpul pandemiei, scrie cnbc.com.

Potrivit acestuia, măsurile fundamentale includ: purtarea măștilor în toate spațiile interioare și exterioare, menținerea distanței sociale, evitarea mulțimilor mari de persoane, desfășurarea mai multor activități în aer liber și spălarea frecventă a mâinilor.

5%-10% dintre persoanele vaccinate pot contracta virusul

Având în vedere că vaccinul poate avea efect pentru 90% - 95% din populație, „nu știi cât de eficient este pentru tine”, spune Fauci. Astfel, aproximativ 5%-10% dintre persoane pot contracta virusul chiar și după vaccinare. 

Mai mult decât atât, ”efectul protector al unui vaccin poate dura aproximativ o lună, sau poate puțin mai mult”, spune dr. David Ho, un virusolog care lucreaza la dezvoltarea terapiilor cu anticorpi monoclonali pentru Covid-19 la Universitatea Columbia.

Măsurile de protecție vor fi necesare și în 2021

„Prin urmare, va trebui să continuăm cu măsurile de protecție, inclusiv purtarea măștilor”, a declarat și doctorul Ho, menționând că măsurile de precauție vor fi necesare, probabil, și  „în cea mai mare parte din 2021”.

Compania americană Moderna a anunțat că, potrivit rezultatelor preliminare ale unui studiu clinic, vaccinul său are o eficacitate de aproape 95%.

Informația a venit după anunțul similar făcut pe 9 noiembrie de companiile Pfizer și Biotech potrivit cărora vaccinul anti-COVID are o eficacitate de peste 90%.

Producătorii susțin că efectul protector al vaccinului se va instala la 2 săptămâni după administrare. 

Subiecte în articol: Anthony Fauci mască
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!