Simona Ionescu / Redactor Șef

Medicul erou, plâns de tatăl său, scriitorul Ioan Dumitru Denciu. Papa se roagă pentru el

Medicul erou, plâns de tatăl său, scriitorul Ioan Dumitru Denciu. Papa se roagă pentru el
Medicul erou care s-a aruncat în flăcări pentru a salva pacienții aflați în pericol de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț provine dintr-o familie celebră. Papa Francisc s-a rugat pentru victimele incendiului, dar și pentru familiile îndurerate și medicul care a salvat vieți.

Ioan Cătălin Denciu s-a născut în Focșani și este fiul unui celebru scriitor. Tatăl său, Ioan Dumitru Denciu, are 72 de ani și este prozator, poet, eseist și traducător, membru titular al Uniunii Scriitorilor din România, filiala „București, proză”.

Mai mulți pacienți se află în stare gravă după incendiul de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, inclusiv medicul care a încercat să-i salveze pe pacienți din flăcări. La rugăciunea de duminică, Papa Francisc a transmis un mesaj pentru victimele incendiului de la Piatra Neamț, dar și pentru familiile îndurerate. 

„Ieri, într-o structură spitalicească din România, în care erau internați mai mulți pacienți afectați de coronavirus, a izbucnit un incendiu care a provocat victime. Îmi exprim apropierea mea și mă rog pentru ei, să ne rugăm pentru ei!”, a spus Papa Francisc.

Unde a copilărit scriitorul-erou?

Cătălin Denciu, medicul-erou, a urmat cursurile Școlii Gimnaziale numărul 9 din Focșani și apoi liceul Alexandru Ioan Cuza. Conform publicației monitoruldevrancea, el a copilărit pe strada Ștefan cel Mare din Focșani și apoi a mers la Iași să studieze medicina. Ioan Cătălin Denciu are 48 de ani, este căsătorit cu o doctoriță și au împreună doi copii.

Medicul Ioan Cătălin Denciu se află în stare critică, cu arsuri de gradul I și II pe aproape 80% din suprafața corpului. Este norocoasă nu are căile respiratorii atinse fiindcă purta mască și vizetă.

Fără intervenția lui, alți 8 pacienți internați la ATI, într-o cameră vecină cu cea în care a izbucnit incendiul, ar fi murit. „Medicul Ioan Cătălin Denciu a reușit să-i scoată pe cei opt pacienți din celălalt salon, înainte ca flăcările să se extindă și acolo, și apoi a încercat să-i scoată și pe cei din salonul care ardea deja”, a spus Lucian Micu, managerul spitalului din Piatra Neamț. Cătălin Denciu a fost transportat în Belgia, în cursul acestei dimineți.

Ce a spus tatăl medicului erou

Tatăl medicului, scriitorul Ioan Dumitru Denciu, a suferit un adevărat șoc atunci când a aflat despre ceea ce s-a întâmplat la Piatra Neamț. Autorul vrâncean Valeriu Anghel, prieten cu tatăl medicului, i-a transmis acestuia un mesaj de încurajare. 

„Cu profundă tristețe am aflat că un prieten, unul dintre cei mai culți și talentați scriitori ai Vrancei, Ioan Dumitru Denciu, se află în mare durere. Fiul său, Cătălin Denciu, un erou național, se zbate între viață și moarte. Dumnezeu să îl aibă în paza Sa și primejdia să treacă! Suntem alături de familie în aceste clipe grele, atât cunoscuții, cât și cei care au ajuns la capătul răbdării… Cât să mai îndurăm!? NU NE MAI DISTRUGEȚI COPIII, dacă nu sunteți părinți și nu înțelegeți ce sentimente ne încearcă, plecați de la cârma țării…NU NE MAI DISTRUGEȚI SUFLETELE! Condoleanțe familiilor îndoliate!”, a scris Valeriu Anghel pe contul lui de socializare.

Codin Maticiuc: ”Voi face spitale publice pe bani privați până când statul o va face în locul meu”

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre