De ce nu ai semnal la telefon și factorii care influențează conexiunea

de: Alexandru Puiu
25 09. 2017

Dacă ți se întâmplă des să ai apeluri telefonice eșuate și să-ți meargă lent internetul pe mobil, e bine să știi de ce nu ai semnal la telefon.

Suntem dependenți de telefoane. Petrecem aproape toată ziua cu ele în mână, iar numărul foarte mare de abonamente nelimitate nu a făcut decât să sporească și mai mult acest trend îngrijorător. Pe lângă faptul că vorbim la telefon excesiv, stăm pe Facebook, WhatsApp, Google Maps și Mail pe o conexiune de date celulare.

În mod surprinzător, evoluția tehnologică nu a sporit semnificativ calitatea semnalului telefonic. Este adevărat că vitezele conexiunilor obținute pe date celulare au explodat în ultimii ani, dar pe un drum de la București la Brașov rămâi fără semnal de trei-patru ori timp de câteva minute. Din acest motiv, nu contează dacă folosești un iPhone X sau Galaxy Note 8, dacă ți s-a stricat mașina pe Posada, s-ar putea să nu poți suna un prieten să te ajute.

Ideal ar fi ca operatorii să investească sume semnificative în turnuri suplimentare de telefonie, iar acest proces are loc chiar acum. Din păcate, este foarte lent. Mai bine ar fi să știi de ce nu ai semnal la telefon și să faci tot ce este posibil pentru a evita astfel de situații.

De ce nu ai semnal la telefon când ești departe de turnul de telefonie

Într-un moment poți să ai cinci linii de semnal pe ecranul telefonului și după doi metri să ajungi la două linii. Într-o casă cu etaj, s-ar putea la parter să ai parte de un semnal groaznic la telefon, pe când la etaj lucrurile să funcționeze ca unse. Factorii care pot influența acest detaliu sunt numeroși, dar cel mai important vizează distanța până la turnul de telefonie mobilă. Acesta este responsabil de conexiunea ta cu operatorul și, implicit, cu restul lumii.

Un turn de telefonie mobilă folosește unde radio pentru a comunica. Acele unde scad în intensitate proporțional cu distanța de sursă, dar aceeași intensitate poate fi inluentață de factori atmosferici, vreme probabilă și, nu în ultimul rând, pereți. Un transmițător mai puternic poate trimite un semnal mai departe, dar antena dintr-un telefon mobil este infimă în 2017.

Conform unui studiu publicat de Outside, în condiții ideale, un telefon poate comunica perfect cu un turn aflat la 70 de kilometri. În lumea reală însă limita este mai aproape de 30 – 35 de kilometri și are mari șanse să scadă în foarte multe situații. În orașe, este puțin probabil ca distanța să influențeze semnalul la telefon, dar dacă te afli în mijlocul câmpului sau al pădurii, nici o soluție nu este mai eficientă decât să te deplasezi către ”civilizație” pentru a putea da un telefon.

Formele de relief sunt mai relevante decât ai crede, când nu ai semnal

Undele radio, prin natura lor, călătoresc în linie dreaptă, constant, de la telefonul tău mobil către turnul operatorului și invers. Orice impediment aflat între tine și acel turn îți scade semnalul. Un munte, un deal sau o pădure stufoasă, toate îți influențează recepția. Dacă ești pe panta unui deal, poți avea un semnal impecabil la telefon dacă cel mai apropiat turn este în câmpul tău vizual. Dacă nu-l vezi, este posibil să întâmpini dificultăți în a realiza o conexiune pentru că în loc să te conectezi la turnul de lângă tine, smartphone-ul tău încearcă să comunice cu un turn aflat la 15 – 20 de kilometri pe partea ta de deal.

Astfel de probleme nu există în orașe niciodată, pentru că sunt antene de mici dimensiuni răspândite pe acoperișurile multor blocuri sau clădiri de birouri. În spațiu deschis, undele radio ricoșează dintr-o clădire în alta și pot călători în jurul multor obstacole. Problemele apar când e vorba de tranziția acelorași unde prin pereți. Ca urmare, vor exista întotdeauna clădiri care interferează cu undele radio, dar cele mai multe nu sunt problematice.

Apropo, sisteme puternice de interferențe există aproape de fiecare dată în centrale militare și diferite clădiri de stat. Acelea te pot lăsa fără semnal la telefon când îți este lumea mai dragă, chiar dacă o antenă nu este foarte departe. Este suficient să faci o tură cu mașina în jurul Casei Poporului și să te uiți la evoluția semnalului de la telefon ca să înțelegi despre ce vorbesc.

Este posibil să nu ai semnal la telefon când ești în interior

Deși distanța față de turn și formele de relief nu te afectează foarte mult în interiorul orașelor, tipurile de materiale folosite la construcții îți pot face probleme mari în cazul unei sesiuni de YouTube, dacă nu cumva folosești WiFi. Într-o pivniță, șansele să poți purta o conversație telefonică fără întreruperi sunt infime, deoarece singura cale ca unda radio să ajungă la turnul de telefonie este prin pietre, ciment, beton armat, etc.

Când ajungi la etajul unei case, prin ferestre sau pereți mai subțiri, undele circulă semnificativ mai liber. În plus, sticla facilitează fenomenul optic al difracției, ce permite răspândirea undelor în mai multe direcții, fiind mult mai probabilă comunicarea cu un turn de telefonie. Cu alte cuvinte, dacă ești în casă și nu ai semnal, câțiva pași până la geam sau în fața casei vor face minuni. În mod surprinzător, datorită difracției, s-ar putea ca printr-un geam închis să ai semnal la telefon un pic mai bun decât cu el deschis.

Vremea rea afectează semnalul

După cum am menționat mai sus, undele radio circulă în linie dreaptă prin atmosferă. În funcție de vremea de afară, prin atmosferă s-ar putea să mai fie particule de praf, picături de ploaie, particule ionizate aferente altor tipuri de radiații și nu numai. Toate acestea influențează destul de mult calitatea semnalului la telefon, mai ales dacă ai parte de o furtună destul de agresivă sau dacă este o ceață foarte densă. În mod indubitabil, într-o zi senină, situația e mult mai roz și când vine vorba de calitatea apelurilor telefonice.

De ce nu ai semnal la telefon pe stadion sau de revelion

Turnurile de telefonie mobilă ale operatorilor, în mod previzibil, au o capacitate limitată și rezistă la un anumit număr de conexiuni simultane. În 95% din cazuri fac față cu brio la toată lumea. Există însă circumstanțe extraordinare în două situații. Prima implică un număr foarte mare de oameni ce își folosesc telefoanele simultan într-un spațiu foarte mic. Un stadion plin cu o capacitate de 100.000 de locuri este cel mai bun exemplu.

A doua are legătură cu o explozie de trafic într-un timp foarte scurt. În ultimii ani nu s-a mai întâlnit această situație, dar în urmă cu cinci ani, de revelion era imposibil să inițiezi cu succes un apel în primele 5-10 minute după ora 12:00. În ambele cazuri descrise, problema este aceeași: un număr nenatural de persoane pun presiune pe un turn de telefonie, iar respectiva instalație nu se descurcă foarte bine la a face față ”stresului”.

Ca referință, un turn de telefonie ar putea face față fără emoții unui număr constant de 50.000 de conexiuni, dar 100.000 de oameni pe stadion care vor să posteze live-uri pe Facebook sau clipuri pe Instagram depășesc acea capacitate cu brio.

„Nu fugi!”

Ar putea părea ciudat, dar viteza cu care te deplasezi este relevantă pentru calitatea semnalului la smartphone, atunci când depășește o anumită valoare. În contextul în care un telefon trimite constant date către un turn și așteaptă în timp real date la schimb, este evident că respectivul transfer poate eșua dacă pachetul ce ar trebui să vină înapoi ”nu te mai găsește”.

Situația devine și mai gravă când schimbi turnul la care ești conectat. Deși în principiu ești conectat simultan la două, maxim trei turnuri de telefonie, la viteză mare, acestea sunt alternate și înlocuite cu altele. Valoarea relevantă este 100 kilometri pe oră. Peste acest prag te poți aștepta la o scădere a intensității semnalului la telefon. Când depășești câteva sute de kilometri pe oră, cum se întâmplă într-un avion cu câteva zeci de minute înainte de aterizare, este foarte probabil să întâmpini disprețuitul No service, chiar dacă, în teorie, ești în preajma unor turnuri de telefonie. Poate le și vezi.

Una peste alta, situația cu semnalul telefonului este destul de complicată. Un număr surprinzător de mare de factori poate influența calitatea recepției. Mai sus le-am listat însă pe cele mai relevante și pe cele pe care le poți influența, într-un fel sau altul.