Cum cumperi de pe Amazon fără comisioane inutile?

de: Alexandru Puiu
29 10. 2015

Pentru că am fost întrebat de multe ori ,,Cum cumperi de pe Amazon?”, un tutorial pe acest subiect mi s-a părut foarte util, mai ales dacă sunteți în căutare de oferte.

[related]

În urmă cu aproximativ 10 ani, colegii de pe atunci au început să-și comande cărți de pe Amazon. Pe de o parte, mulți dintre ei își doreau să citească și majoritatea cărților comandate nu se găseau în România sau erau semnificative mai scumpe. Pe de altă parte însă, în afară de cărți, nu puteai comanda nimic de pe Amazon. Din fericire, situația s-a schimbat semnificativ la această oră și, cu toate că există în continuare restricții vizavi de comenzile pe care le puteți face de pe teritoriul țării noastre, acestea nu mai sunt la fel de multe. Chiar și când vine vorba de electronice, cu un pic de răbdare, s-ar putea să găsiți produse noi sau second hand la prețuri mult mai accesibile decât în România.

Cum cumperi de pe Amazon din România?

A trecut aproximativ o săptămână de când am făcut cea mai recentă comandă pe Amazon. Cel mai mare magazin online din lume nu este însă foarte prietenos cu românii, în parte și din cauza faptului că nu veți găsi înterfața în limba română. Din acest motiv și pentru că am auzit deseori întrebarea ,,Cum cumperi de pe Amazon”, m-am decis să sintetizez mai multe particularități pe care trebuie să le aveți în vedere dacă vă gândiți să faceți o comandă. Nu de alta, dar este absurd să plătiți comisioane la diverse firme sau persoane fizice care intermediază comenzi de pe Amazon, în contextul în care, produsele dorite vă pot fi livrate direct la ușă din orice colț al lumii.

Cred că ați mai făcut comenzi online. Chiar și dacă v-ați rezumat la a cumpăra un storcător de fructe sau un laptop de Black Friday de pe Emag, conceptul cumpărăturilor din magazinele online autohtone nu vă mai este străin la această oră, mai ales că în majoritatea cazurilor plătiți în momentul în care coletul vă ajunge la ușă. Din păcate, acest sistem nu funcționează și când vine vorba de Amazon sau orice alt magazin online din străinătate. Aveți nevoie de un card de credit sau debit valid pentru a efectua o plata imediat după ce ați adăugat produsele în coșul virtual. Dacă aveți o reticență majoră în a vă introduce numerele magice de pe cardul vostru bancar într-un browser de internet, vă puteți opri din citit acest material. Personal, eu vă sfătuiesc să treceți peste acea frică, deoarece beneficiile sunt enorme, dar s-ar putea să nu vă fie foarte ușor.

Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.de, Amazon.es, Amazon.it, etc.

Prima etapă pentru a efectua o comandă pe Amazon implică crearea unui cont. Acesta este gratuit și complet opțional, dacă vreți doar să vedeți ce se găsește în giganticul magazin online fără să cumpărați. Pentru a vă crea un cont, este suficient să intrați pe această adresă web, să vă introduceți un nume de utilizator, o adresă de email și o parolă și să vă accesați căsuța de email pentru activarea contului nou creat. Doar în momentul în care veți dori să inițiați prima comandă, veți fi invitați să definiți o metodă de plată, care implică introducerea datelor de card și o adresă de livrare la care vreți să ajungă produsele.

[readmore]

Există mai multe website-uri Amazon, chiar dacă același cont creat la pasul anterior poate fi folosit fără probleme pe fiecare dintre ele. Cel mai popular domeniu este Amazon.com localizat în Statele Unite ale Americii. Pentru mulți internauți, ideea de Amazon este incompletă fără sufixul .com. În practică însă, pentru că trăim în România, ar fi bine să vă feriți de Amazon.com pentru a nu plăti TVA, taxe vamale și alte comisioane. Aceasta este cea mai importantă idee cu care trebuie să rămâneți din acest material. Pentru că SUA se află în afara Uniunii Europene, chiar dacă pachetul vă va fi livrat la ușă în condiții normale, chiar și după 48 – 72 de ore, taxele vamale vor fi incluse în prețul pe care l-ați plătit. Dacă sunteți vorbitori de engleză, folosiți Amazon.co.uk. Știți spaniolă sau italiană, intrați pe Amazon.es sau Amazon.it. Vorbitorilor de germană le este dedicat Amazon.de. Pentru a înțelege cât de arzătoare este o decizie neinspirată la acest punct, vă dau un exemplu simplu. Una dintre cele mai performante boxe Bluetooth, UE Boom 2 costă 200 de dolari pe Amazon.com. Cu livrare standard, în aproximativ o săptămână, acest produs vă costă pe voi 1171 de lei. Același produs de pe Amazon.co.uk este 1023 de lei, iar de pe Amazon.de este 984 de lei, o diferență de aproape 200 de lei. Ca să nu mai zicem că livrarea standard se execută mult mai rapid dintr-o țară în alta a Europei.

Cum cumperi de pe Amazon la reducere?

În funcție de ceea ce vreți să cumpărați, veți fi plăcut impresionați să vedeți că puteți avea parte de reduceri substanțiale, chiar și dacă nu este vreun eveniment special. Nici măcar nu trebuie să fie vorba de produse relativ vechi. În cazul meu particular, am achiziționat cea mai recentă carte a lui Jamie Oliver, intitulată Everyday Super Food, care pe piața autohtonă costă 176 de lei cu 10,79 lire sterline, aproximativ 66 de lei, redusă de la 26 de lire sterline. Save with Jamie, care costă tot 176 de lei în magazinele de la noi, am achiziționat-o cu 5,2 lire sterline, aproximativ 31 de lei, redusă de asemenea de la 26 de lire. Pentru a ajunge la prețul pe care l-aș fi plătit dacă achiziționam cele două cărți de la noi, am mai cumpărat o tigaie Stone Earth Pan by Ozeri, de asemenea la reducere.

În continuare nu există o delimitare clară între produsele ce pot fi livrate în România și cele care nu pot fi. Chiar și băuturi alcoolice pot fi livrate, după cum se poate observa în captura de mai sus. Varietatea este semnificativă, iar pentru că există mai mulți comercianți pe Amazon care vând aceleași produse, este posibil ca altcineva să vă livreze la ușă ceea ce vă doriți. Există de asemenea posibilitatea ca un produs ce nu vă este livrat de pe Amazon.com, să vă fie livrat de Amazon.co.uk sau Amazon.de. Acesta este cazul unei boxe Bluetooth premium precum Bose Soundlink Mini 2.

[related]

Deși în momentul în care dați click pe un produs puteți vedea foarte rapid dacă poate fi sau nu livrat în țara noastră, există și un filtru pe care îl puteți bifa la căutare. Acesta din urmă apare însă sub mai multe forme, în funcție de domeniul Amazon pe care l-ați accesat. Pe Amazon.co.uk puteți bifa ,,AmazonGlobal Eligible”, pe când pe Amazon.com puteți bifa ,,Ship to Romania”. Înainte ca aceste opțiuni să fie însă disponibile, veți fi nevoiți să asociați o adresă de livrare contului vostru Amazon, chiar și dacă nu ați făcut nici o comandă.

Black Friday 2015 și Cyber Monday 2015 pe Amazon

Dacă aveți un smartphone, ideal ar fi să vă instalați aplicația Amazon de pe Google Play sau Apple AppStore. Aceasta vă permite să monitorizați atent fiecare pas al livrării coletului vostru și vă permite să schimbați din câteva atingeri magazinul Amazon de pe care urmează să efectuați o achiziție. În definitiv, dacă vrei să știi cum cumperi de pe Amazon, răspunsul este cât se poate de simplu. Trebuie să știți o limbă străină, să vă faceți un cont online și să aveți un card bancar de credit sau debit. Din acel moment, este doar o chestiune de răbdare până prindeți oferta care vă încântă. Eu zic să strângeți bani pentru Black Friday 2015. La Amazon, va veni pe data 27 noiembrie și pe 30 noiembrie va fi urmat de o nouă serie de reduceri sub forma Cyber Monday.