Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Nouă morți și 300 de răniți după un cutremur de 6,7 în Japonia. Imagini din dronă

În apropierea insulei Hokkaido din arhipelagul nipon s-a produs miercuri la ora 18.08 GMT un cutremur cu magnitudinea estimată iniţial la 7, transmite Reuters. 

Cel puţin 9 persoane au decedat, iar aproximativ 30 sunt date dispărute. Alte 300 au fost rănite, potrivit postului public NHK. Numărul victimelor este posibil să crească pe măsură ce operaţiunile de căutare continuă.

Autorităţile din Hokkaido au solicitat intervenţia de urgenţă.  Aproximativ 4.000 de soldaţi au fost desfăşuraţi la faţa locului pentru a contribui la operaţiunile de căutare şi salvare, numărul acestora urmând să ajungă la 25.000, după cum a anunţat premierul nipon Shinzo Abe în cadrul unei conferinţe organizate joi. ''Guvernul s-a ocupat de dezastru şi a acordat cea mai mare prioritate vieţilor umane'', a declarat Abe reporterilor.

US Geological Survey (USGS, serviciul de monitorizare geologică din SUA) a localizat epicentrul la circa 112 km sud-est de Sapporo. Agenţia Meteorologică din Japonia a revizuit la 6,7 valoarea magnitudinii anunţată de USGS.

După 13 minute s-a înregistrat cu câţiva kilometri mai la nord o replică de magnitudine 5,3.

Televiziunea publică japoneză NHK a difuzat imagini aeriene cu o alunecare de teren în care au fost prinse mai multe case dintr-un sat şi a relatat că au fost spitalizaţi cel puţin 10 răniţi. Pompierii au raportat un număr de cinci case prăbuşite. Autorităţile din Hokkaido au informat că un bărbat în vârstă de 82 de ani a căzut pe scări, în clădirea în care locuia, şi a fost găsit fără semne vitale, dar nu au confirmat decesul.

Agenţia niponă de presă Kyodo relatează că întreruperile alimentării cu energie electrică au afectat zone întinse din Hokkaido, precum şi transmisiunile TV şi serviciile telefonice din Sapporo. Unele trenuri de mare viteză Shinkansen au fost oprite.

Autoritatea de reglementare în domeniul nuclear a anunţat că centrala atomică de la Tomari a pierdut o sursă externă de energie, iar combustibilul nuclear de la două reactoare este răcit cu ajutorul unui sistem de alimentare de urgenţă. La o uzină a companiei Mitsubishi s-a declanşat un incendiu, care potrivit NHK era în mare măsură ţinut sub control.

Guvernul de la Tokyo a format o unitate de legătură la centrul de management al crizelor din cadrul cancelariei premierului Shinzo Abe, care a sosit la birou înainte de ora locală 6 a.m.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult