Datoria externă publică şi privată a României a crescut cu 7,5 mld. euro şi a ajuns la 117 mld. euro, după o creştere cu 25% a datoriei publice. Datoria privată externă a scăzut

Autor: Răzvan Botea Postat la 15 noiembrie 2020 133 afişări

Datoria toală externă a României, publică şi privată, a ajuns la 117 mld. euro în primele 9 luni din an, după o creştere cu 7,5 mld. euro.

Datoria externă publică şi privată a României a crescut cu 7,5 mld. euro şi a ajuns la 117 mld. euro, după o creştere cu 25% a datoriei publice. Datoria privată externă a scăzut

♦ Finanţele au ieşit de 3 ori pe pieţele externe şi au împrumutat circa 9 mld. de euro în pandemie ♦ Datoria publică externă a ajuns la 49,3 mld. de euro în septembrie.

Datoria toală externă a României, publică şi privată, a ajuns la 117 mld. euro în primele 9 luni din an, după o creştere cu 7,5 mld. euro. Datoria publică externă a României a adus creşterea, după ce s-a majorat cu 25%, până la 49,3 mld. euro, arată datele publicate vineri de Banca Naţională a României (BNR).

Finanţele au ieşit de trei ori pe pieţele externe de la începutul anului. Creşterea datoriei publice directe a venit din emisiunile de obligaţiuni ale Ministerului Finanţelor Publice în valoare 6,3 miliarde euro şi de 3,3 miliarde dolari (circa 2,8 mld. euro), precum şi din împrumuturile nete efectuate în contul datoriei publice directe în valoare de 564 milioane euro.

Pe de altă parte, datoria privată, deţinută de bănci şi companii, a ajuns la 33 mld. euro, în scădere cu 600 mil. euro faţă de nivelul înregistrat la 31 decembrie 2019.

Din volumul total, datoria externă pe termen lung a însumat 83,6 miliarde euro, cu 12,5% mai mult faţă de nivelul din decembrie 2019, iar datoria externă pe termen scurt s-a redus cu 5,2%, până la 33,6 miliarde euro.

România a ajuns la o datorie publică internă şi externă de 451 mld. lei în septembrie, adică aproape 43% din PIB pe metodologia europeană. Guvernul a ieşit de trei ori pe pieţele externe în acest an şi de mai multe ori pe pieţele interne, dar s-a finanţat şi prin populaţie, prin emisiuni de titluri de stat Fidelis.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.