Lupii din zona Râșca – Bedeciu, fac ravagii în gospodăriile oamenilor, fără ca nimeni să îi poată ajuta. Oamenii spun că sunt plimbați de la o instituție la alta, fără ca nimeni să facă nimic pentru că totul se rezumă la… sesizări scrise! spre exemplu, într-o altă comună, Mănăstireni, un proprietar de animale a rămas fără peste 100 de animale în urma atacurilor lupilor din zonă.

”De aproape două săptămâni, lupii ne măcelăresc animalele și nimeni nu ne ajută. De la Primăria Râșca ne-au trimis la Prefectura Cluj, iar azi, când am fost la prefectură, doamna subprefect ne-a spus că primăria trebuie să ne rezolve problema. Am vorbit și cu cei de la Asociația de Vânătoare Cluj, dar de acolo ne-au trimis tot la primărie. Acum m-a sunat de la prefectură să ne spună că doamna subprefect va veni azi la noi. Aprindem noaptea focuri, aruncăm cu petarde, dar mai mult nu putem face”, a declarat medicul veterinar din comună, care este una dintre persoanele păgubite de lupii din zonă.

Subprefectul Irina Munteanu spune că problemele vin de pe urma faptului că anul acesta nu au fost alocate cote de vânătoare.

”Știu de situație și azi voi merge la Râșca pentru a vedea exact despre ce este vorba. Avem sesizări de acest din mai multe locații din Cluj și lucrăm la o procedură care să rezolve problema. Anul acesta, din cauza pandemiei, nu au mai fost alocate cote de vânătoare, însă vom contacta Ministerul Mediului pentru a se remedia acest aspect. Însă, prin acțiunile pe care le vom întreprinde se va rezolva această problemă și oamenii vor putea fi despăgubiți”, a declarat Irina Munteanu.

Ioan Morar, primarul comunei Râșca, spune că lupii sunt protejați de lege și împușcarea lor reprezintă un adevărat hățiș birocratic.

”Pe lângă nealocarea cotelor de vânătoare, care reprezintă o adevărată problemă, lupul este un animal care este foarte ocrotit de lege. Ce să facem, astea sunt probleme pe care le au locuitorii din zona de munte”, a declarat primarul.

”Am luat legătura cu fondul de vânătoare, au confirmat că există lupi în zonă, dar nu se poate face nimic că sunt ocrotiți de lege. Noi, în scris, nu avem nicio sesizare vizavi de acest aspect. Medicul veterinar de aici ne-a spus că lupii i-au omorâr 2-3 oi, dar noi în scris nu avem nimic! Am făcut sesizări la Prefectura Cluj, la IRTSV, la fondul de vânătoare, peste tot”, a spune viceprimarul comunei Râșca, Teodor Petre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.