Poliția, pe urmele elevilor. Suspendarea cursurilor nu e vacanță

Șefa Inspectoratului Școlar Județean Timiș a cerut, marți, sprijinul oamenilor legii pentru a-i ține acasă pe copiii care de miercuri nu mai vin la ore. Suspendarea cursurilor nu e vacanță, elevii trebuie să stea acasă și să învețe, în niciun caz nu au ce căuta prin oraș, la film sau în mall-uri.

Aura Danielescu, inspectorul școlar general din Timiș, a transmis adrese către Poliția Timiș, Jandarmerie și ISU Banat, dar și către Comitetul Județean de Urgențe Timiș și Prefectură, solicitând ca forțele de ordine să ia măsuri pentru a preveni  transformarea  măsurii preventive împotriva extinderii coronavirusului – suspendarea cursurilor – într-o vacanță neașteptată cu efecte dramatice.

Concret, ar fi nevoie de patrule, care să intervină atunci când pe stradă sau în locuri publice apar grupuri mai mari de copii.

”Dat fiind faptul că nu este o vacanță, ci o perioadă de diminuare a expunerii copiilor la pericolul declanșat de noul coronavirus și de a evita activitățile care presupun întâlniri de grup în spații de joacă sau de divertisment, mediul de la domiciliul personal fiind considerat cel mai puțin predispus contaminării, vă rugăm să aveți în vedere desfășurarea unor acțiuni de prevenire și informare în situația în care personalul dumneavoastră ia contact cu diverse grupuri de tineri pe teritoriul localității sau localităților urbane și rurale”, se arată în adresele transmise.

Și Ministerul Educației și Cercetării a reamintit, marți, printr-o adresă, șefilor de inspectorate școlare, faptul că e imperativ necesar ca elevii să rămână acasă. ”Se recomandă părinților și tutorilor legali instituiți, precum și elevilor, să evite expunerea în spațiile aglomerate și să încerce pe cât posibil să nu părăsească domiciliul”, se artă în directiva transmisă.

Inconștiență. Cum profită de pe urma coronavirusului cluburile educaționale

În contextul suspendării orelor în învățământul preuniversitar și al închiderii creșelor, a apărut o nouă oportunitate de a obține câștiguri. O serie de grădinițe private care funcționează precum ”cluburi educaționale”, fiind organizate ca ONG-uri ori ca SRL-uri, cheamă copiii la ele.

Au lansat ”oferte avantajoase” părinților care, în noul context epidemiologic, și a măsurilor luate, nu au cu cine lăsa acasă copiii mici, după ce orele s-au suspendat în sistemul de stat.

”Căutați un after-school și toate locurile sunt ocupate? Vă așteptăm la noi. Dacă vă înscrieți copilași frați atunci aveți 10% reducere. Dacă nu aveți frați dar vă aduceți prietenii primiți de asemenea 10% reducere din abonamentul de bază. (...) Mai avem 8 locuri libere!!! Grupele sunt de maxim 10 copii. În perioadele de vacanțe funcționăm cu program de la 8 - 18 și acceptăm copii de la 5 ani”, e unul din anunțurile care au invadat internetul.

Astfel de cluburi educaționale nu țin de Ministerul Educației și nici nu necesită autorizarea din partea Direcțiilor de Sănătate Publice. Evz.ro a vrut să afle, de la o Direcție de Sănătate Publică, dacă aceste cluburi educaționale sunt obligate să își suspende activitatea. Surpriză. Nu chiar. Răspunsul e edificator.

”Cluburile educaționale, dacă funcționează pe declarație pe proprie răspundere (ordinul 1030) – nu necesiată aviz DSP. Noi am răspuns la solicitările primite însă nu am notificat separat, în mod oficial, aceste cluburi de faptul că trebuie să suspende activitatea”, a declarat pentru Evz.ro Cornelia Bubatu, purtătoarea de cuvânt a DSP Timiș.

Reprezentanta DSP Timiș dă de înțeles că patronii acestor stabilimente ar fi trebuit să înțeleagă singuri că nu mai pot desfășura activități cu grupuri de copii, atâta vreme cât, la nivel central, s-a decis suspendarea cursurilor în învățământul preuniversitar și, apoi, a activităților în creșe, dar și că, pe de altă parte, DSP nu le poate sista activitatea.

Inconștiență: ”Sunt și puțini copii acolo, deci măsura e ok”

Rămâne, practic, la latitudinea părinților să conștientizeze că dacă și-ar trimite copiii în aceste unități i-ar expune exact aceluiași risc care se încearcă a fi evitat prin măsurile radicale luate la nivel central, odată cu închiderea școlilor, grădinițelor și creșelor.

Iar aici, din nou, surpriză. Părerile sunt împărțite. Sunt părinți care spun că fiii și fiicele lor vor intra în colectivități mici, unde nu vor fi expuși coronavirusului. Cine le garantează acest lucru? Nimeni. La fel cum nimeni nu știe ce unchi sau bunic din Italia, sau din altă țară aflată în zona roșie a epidemiei, s-a întors acasă și i-a adus un cadou vreunui coleg de grădiniță al acestora, pentru că, nu-i așa, se simte bine, sigur nu are nimic.

”La cea privată (n.r. grădiniță) unde mergem noi nu se va închide. Sunt și puțini copii acolo, deci măsura e ok din punctul meu de vedere. Deocamdată cei care sunt fără ajutor, ca noi, mai trebuie să muncească. Tebuie găsită o soluție și pentru părinți. Nu toată lumea poate lucra de acasă”, a notat o mămică pe un grup de socializare.