Diferența dintre pătrunjel și păstârnac

De ceva vreme sunt unul dintre principalii procurori din casă, când vine vorba de cine procură mâncare. Fiind doar 2 procurori la noi în casă, amândoi suntem la fel de importanți.

Mergând destul de des la cumpărături, încep încet încet să mă pricep cât de cât la una alta de prin magazine, în special când vine vorba de mâncare. Tot mai rar trebuie să îmi explice soția despre un produs până să pricep să nu cumpăr țigări în loc de spaghete.

După atâta experiență am ajuns să fac diferența clară între pătrunjel și păstârnac de exemplu, asta cel puțin până când iar o să le încurc. Da, chiar dacă nu vă vine să credeți există o diferență între pătrunjel și păstârnac. Pe cine interesează această diferență? Poate pe nimeni, dar sunt sigur că o sa citiți acum, o să râdeți de mine și de inutilitatea articolului, dar după ceva timp o să vă întoarceți fix aici să îmi dați dreptate.

Să începem cu ce se aseamănă: amândouă sunt albe și seamănă cu un morcov, de la distanță cel puțin. Cam atât.

Fiecare e din altă familie de rădăcinoase, dar cui îi pasă detaliile astea ce pot fi găsite pe gugl? Pe nimeni, cum să vă intereseze așa ceva? Dar oricum dacă vreți să știți numele neapărat, s-or numi familiile pătrunjelus și păstârnacus (cu ce v-a ajutat asta?).

Când întrebi pe cineva mai în vârstă o să îți spună că e diferență de miros, o îți dai seama, chiar dacă evident nu știi cum miroase unul sau celălalt, dar să mai faci și diferența între ele, nici atât.

Acum diferențele sunt după cum urmează:

  1. Pâstârnacul are mai tot timpul tendința să aibă coada mai subțire și încovoiată, formând un fel de jumătate de „S” tot timpul (S de la păStârnac).
  2. Pătrunjelul are mai tot timpul forma dreaptă semănând cu un morcov (nu ați văzut morcov încovoiat niciodată, vă zic sigur). Chiar dacă are uneori și coada subțiată, nu este încovoiată ca o jumătate de „S”.p vs p 1
  3. Partea de sus a pătrunjelului (cea cu frunze) va fi mai tot timpul ca și cum vine în continuarea rădăcinii fără să aibă vreo întrerupere, sau adâncitură;
  4. Partea de sus a păstârnacului se vede cum nu vine în continuarea rădăcinii, ci coboară în interior, aproape ca un mini crater, după care o ia în sus cu frunzele;
  5. Păstârnacul este un pic mai neted decât pătrunjelul și pare că se curăță mai ușor (asta dacă e să mă iau după Auchan, care vinde pătrunjelul „natural” și jegos cu pământ pe el, iar păstârnacul vine curățat de pământ).
  6. Alte diferențe nu pot să va dau, pentru că nu cred că mai există, sau eu cel puțin nu le știu. Nici nu știu care e „ăla ațos” sau „ăla mai parfumat” sau „ăla mai bun”.

Beneficiile celor 2? Mai mult ca sigur tind spre zero, sau sunt foarte multe, dar „așa sunt de bune de pus în ciorbă”.

Dacă nu vă iasă nici acum să le diferențiați, uitați-va atent la eticheta din magazin sau întrebați-o pe băbuța din piață care vi le vinde, care dintre cele 2 e pătrunjelul. Așa o să câștige pariul cu celelalte băbuțe din piață, pentru că la ea au venit azi mai mulți fraieri oameni care nu știu să facă diferența dintre cele două.

Cu plăcere.

16 răspunsuri

  1. Articolul e ok, dar „nu vă iasă” mi-a zgariat retina.

    Apreciază

    1. Oare ne legam de o corectare gramaticala inexistenta care zgarie retina mai mult? Doar nu era sa scriu eronat gramatical „nu va iese”. Cine si stie?

      Apreciază

  2. Un aspect pe care nu-l voi detalia totuși aici în multe amănunte îl reprezintă TOXICITATEA deloc de neglijat a frunzelor de PĂSTÂRNAC în dauna celor de PĂTRUNJEL comestibile !
    frunzele de păstârnac sunt toxice, pot provoca iritații pe piele și bășici pline de lichid foarte dureroase, precum și crampe, vomă și greață, dacă sunt ingerate!!!

    Apreciază

  3. As mai adauga ca pastarnacul e mai galbui ca patrunjelul.

    PS. Am ajuns aici cautand pe Google ‘care e diferenta intre radacina de patrunjel si pastarnac’, deci e chiar un subiect util. 😀

    Apreciază

  4. Spuneai la inceput ca se va rade de acest articol, dar in 2020(#staiacasa) prinde chiar bine! 😊

    Apreciat de 1 persoană

  5. Si uite ca a mai aparut o alta persoana interesata de diferenta. Desi sunt femeie, pana acum nu m-a interesat aceasta diferenta, ba chiar nu am cumparat nici patrunjel radacina, nici pastarnac vreodata. Imi amintesc cand eram mai mica si stateam pe langa mama ca ea punea pastarnac in salata boef si din acest motiv stiam cum arata pastarnacul. Intre timp am crescut, m-am asezat la casa mea si aparut si un bebelus. De cateva zile am ajuns la etapa diversificarii si am inceput cu albiturile – pastarnac si dovlecel. Ieri am fost la auchan sa iau si patrunjel radacina si… surpriza… ce imi imaginam eu a fi patrunjel era de fapt telina 🤪😂… M-am tot invartit pe la raionul de legume si ma uitam cand la patrunjel, cand la pastarnac si desi am privire de vultur (conform unor teste oftalmologice), nu am reusit sa vad nicio diferenta 🧐 Pana la urma am plecat acasa fara patrunjel convinsa fiind ca cei de la supermarket au etichetat gresit produsul. Azi ma loveste curiozitatea si intru pe google sa vad si eu cum arata patrunjelul… si ghici ce?… aveau dreptate cei de la supermarket, acum nu imi ramane altceva de facut decat sa mai dau maine o tura pe la supermarket, asa ca eu una iti multumesc pentru articol! 👍👏

    Apreciat de 1 persoană

  6. Buna! Pe mine m a ajutat sa fac diferenta, sa nu fiu pacalita n piata, sa mi dea acelasi lucru:)). Mulțumesc pt articol

    Apreciat de 1 persoană

  7. Pe mine m-a ajutat articolul, caci am inceput de curand diversificarea bebelului. Conteaza foarte mult sa faci diferenta intre cele doua, avand in vedere ca un bebelus poate fi alergic la una din cele doua radacinoase si nonalergic la cealalta. Multumesc!

    Apreciat de 1 persoană

  8. Chindris Iulia Anamaria | Răspunde

    Mie chiar mi-a folosit! 😊

    Apreciat de 1 persoană

  9. Super! Nu numai ca m-a lămurit explicația, dar m-a încântat mult stilul în care a ft scris! !! :)))))

    Apreciat de 1 persoană

  10. Multumesc mult! Am cautat diferenta(ele) dintre aceste doua radacinoase cu aceeasi gand in minte, precum ca nimeni nu se preocupa de aceasta problema. Ma bucur ca am mai gasit alti ‘ganditori culinari’!

    Apreciat de 1 persoană

  11. Genial articolul! L-am citit cu mare atentie. Merg acum sa fac cumparaturi pentru ciorba! 😉

    Apreciat de 1 persoană

  12. […] Acum fix un an postam un fel de turorial, primul de acest fel pentru mine, în care încercam să văd dacă pot face concret diferența dintre 2 legume amărâte. Problema este nu că ele ar fi 2 legume amărâte, ci că ele seamănă foarte mult între ele și așa la prima vedere nu ai cum să le diferențiezi. Așa s-a născut postarea Diferența dintre pătrunjel și păstârnac. […]

    Apreciază

  13. Chiar m-a ajutat!!!👍👍👍👍👍

    Apreciat de 1 persoană

  14. Multumim pentru articol. Demult ma chinui sa le deosebesc cumva, dar uite ca la aceste diferentieri nu m-am gandit. Acum o sa-mi fie muult mai usor 🙂

    Apreciază

    1. Ma bucur să aud asta 🙂

      Apreciază

Lasă un comentariu