Cms. Ciocan critică uniforma poliţiştilor: Să nu mai iasă nimeni în teren! Există un ordin al MAI
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook Politia Romana
Facebook Politia Romana
Cms Christian Ciocan, director de comunicare al Federaţiei Sindicatelor Democratice din Poliţia Română şi al Uniunii Militarilor şi Poliţiştilor Mihai Viteazu, critică vestimentaţia agenţilor de poliţie şi spune că aceasta nu este unitară, aşa cum prevede legea. În plus, acesta cere măsuri imediate şi sancţionarea agenţilor care au echipament neconform. 

"La nivelul MAI, achiziţia de echipament se face în baza hotărârii de Guvern 1061. În baza acestui HG, se prevede printre altele că nicio firmă nu poate comercializa astfel de echipamente. Poliţiştii sunt obligaţi să îşi asigure necesarul de echipament urmare a solicitărilor pe care le fac anual. În baza solicitărilor, depozitele asigură necesarul de echipament. Vedem în stradă poliţişti îmbrăcaţi în fel şi fel de elemente de ţinută. Unii cu tricouri, alţii cu cămăşi, alţii cu cămăşi cu mânecă lungă suflecată, alţii cu tricouri diferite faţă de alţii care au alte tricouri pe care scrie tot Poliţia, unii cu pantofi de-un fel, unii cu pantaloni de alt fel. Ce se întâmplă? 

Pe de o parte, numai 10% dintre toţi lucrătorii MAI solicită echipamentele de fapt, restul solicită bani. În aceste condiţii, îşi achiziţionează de oriunde, inclusiv de pe internet, aceste echipamente. De aceea echipamentul nu este unitar. Mai mult decât atât, echipamentul pe care MAI îl pune la dispoziţia poliţiştilor trebuie să îndeplinească nişte cerinţe de specificaţii. Nu se achiziţionează echipamentele prin depozitele noastre dacă nu sunt îndeplinite acele condiţii de calitate, de rezistenţă la anumite condiţii de mediu, de uzură, şi aşa mai departe, lucruri testate. Firmele care comercializează produsele, deşi acest lucru este interzis de HG-ul citat mai devreme, evident că nu respectă condiţiile, că nu au contract cu MAI", a declarat Christian Ciocan pentru DC NEWS.

VEZI Scandal în Poliţie pe un program de masterat de la Academie. Sindicatele acuză discriminări şi bătaie de joc. Ciocan: Inexplicabil. Lucruri care nu au legătură cu iniţiativa

Schimbare în Guvern. Amenzi pentru firmele care vând echipamente

"Dar aici apare o problemă. HG 1061 nu are sancţiuni pentru treaba asta. Avem o surpriză pe care o anunţăm în premieră. În foarte scurt timp va ieşi o nouă hotărâre de Guvern în care amenzile sunt foarte mari, până la 50.000 lei, pentru orice firmă care comercializează astfel de echipamente. Dar problema nu ţine doar de firme, ci pleacă de la poliţişti. Aceştia, în loc să solicite necesarul de echipament, solicită banii şi îşi iau echipament la alt preţ. Dar şefii lor sunt obligaţi să controleze acel echipament, pentru că poliţistul nu se reprezintă pe sine, ci reprezintă comunitatea. Şefii sunt obligaţi să nu le permită accesul în teren şi să îi evalueze după modul în care sunt echipaţi, pentru că echipamentul nu este doar un accesoriu de pus peste corp, ci reprezintă autoritatea statului", a mai arătat acesta.

Solicitare către MAI. "Nimeni să nu mai plece în teren"

"Cerem Ministrului de Interne, în calitate de Federaţie Sindicală, să dispună tuturor structurilor din teritoriu ca în România nimeni să nu mai plece în teren dacă condiţiile de echipare nu sunt cele regulamentare. Să se stabilească cum s-a ajuns la această stare de lucru, cine a fost cel care a permis aşa ceva, pentru că cel prejudiciat este cetăţeanul României. Sunt fel de fel de tricouri, epoleţi murdari, strâmbi, cămăşi de culori diferite. Chestiunea ţinutei nu e doar o discuţie. Există un ordin al Ministrului de Interne ca în momentul în care se trece de la un sezon la altul să se poarte un anumit tip de echipament. Nu se poate ca unul să vină îmbrăcat în tricou, altul în uniformă, unul cu pantofi de un fel, altul de alt fel, cu pantaloni strânşi pe coapsă, până la gleznă. Poliţia nu face parada modei! Poliţia Română are atribuţii şi pleacă de aici, iar portul neadecvat al ţinute constituie abatere disciplinară. 

Aşadar, Federaţia solicită ministrului această evaluare, dar şi fiecărui şef, până la cel mai de jos nivel, să facă această evaluare zilnic. Dacă nu respecţi norma de înzestrare exactă, nu poţi ieşi pe teren!", a concluzionat Christian Ciocan. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel