Psihologii au stabilit vârsta ideală pentru începerea vieţii sexuale. Ce riscuri implică relaţiile intime premature

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viaţa sexuală la vârste fragede atrage după sine o serie de riscuri, susţin specialiştii FOTO Adevărul
Viaţa sexuală la vârste fragede atrage după sine o serie de riscuri, susţin specialiştii FOTO Adevărul

Psihologii susţin faptul că cel mai bine ar fi ca sexualitatea să se manifeste după 20 de ani, în timp ce medicii atrag atenţia cu privire la riscurile la care se expun cei care îşi încep viaţa sexuală la vârste premature.

Potrivit specialiştilor, vârsta ideală pentru începerea vieţii sexuale este 20 de ani. În jurul acestei vârste organismul este pregătit fizic şi psihologic pentru acest pas destul de important.

„Atracţia sexuală se manifestă cel mai adesea în anii pubertăţii. Atât fetele, cât şi băieţii se simt pregătiţi pentru a face acest pas, însă în realitate lucrurile nu stau chiar aşa. Nici fizic, nici emoţional, aceştia nu sunt pregătiţi pentru acest pas. Ideal ar fi ca tinerii să se gândească la faptul că după 20 de ani ar putea avea primele contacte sexuale”, susţine Liliana Preotu, psiholog în cadrul Policlinicii Slobozia.

Riscurile unei sexualităţi precoce

Un studiu publicat de specialiştii Birtish Medical Journal atrage atenţia cu privire la începerea prematură a vieţii sexuale. În cazul fetelor este vorba despre foarte multe infecţii cu virusul HPV, cel care provoacă cancerul de col uterin.

„Prevalenţa infecţiei cu HPV este crescută la tineri şi depinde de începerea vieţii sexuale. La aceste vârste, cele mai multe infecţii sunt tranzitorii, probabil datorită faptului că au fost recent dobândite. Mai multe studii au arătat însă o incidenţă crescută a neoplaziei cervicale intraepitaliale la femeile tinere, la scurt timp după începerea vieţii sexuale prematur”, se arată în studiul specialiştilor British Medical Journal.

De asemenea, medicii ginecologi atrag atenţia că atât în cazul fetelor, cât şi al băieţilor care-şi încep viaţa sexuală mult prea devreme există riscul apariţiei unor traume fizice şi psihice care le pot distruge viitorul. La toate acestea se adaugă şi riscurile apariţiei bolilor cu transmitere sexuală sau a sarcinilor nedorite.

Într-o statistică a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia, raportat la nivelul anului 2013, peste o sută de tinere sub 18 ani se aflau deja la a doua sarcină. Cea mai mică dintre acestea abia dacă împlinise vârsta de 14 ani. „Este o realitate destul de tristă şi sunt multe cazuri de mame tinere care vin la spitalul nostru. Cazurile acestea sunt disperate, iar totul este cauzat de lipsa de educaţie. Gândiţi-vă că este vorba despre nişte copii care dau naştere unor copii”, trage un semnal de alarmă medicul Gabriela Dumitru, şefa secţiei de Neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia.

Citiţi şi:

Sex şi sentimente: femeile fac dragoste pentru a fi iubite, bărbaţii iubesc pentru a face dragoste

Ţara în care masturbarea este pedepsită cu decapitarea. Top 10 cele mai ciudate legi sexuale din lume

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite