Evitați înșelătoriile

Nu, probabil că nu ați câștigat la loto. Nu puteți câștiga atât de mult lucrând de acasă. Iar acea ofertă chiar pare prea frumoasă pentru a fi adevărată.

Internetul poate fi un loc extraordinar, dar nu toți utilizatorii online au intenții bune. Iată trei metode simple de a evita escrocii și de a rămâne în siguranță pe web:

Feriți-vă de străinii care oferă cadouri

Cel mai probabil, un mesaj nu are intenții bune dacă vă felicită pentru că sunteți vizitatorul cu numărul 1.000.000 al unui site web, dacă vă oferă o tabletă sau un alt premiu în schimbul completării unui sondaj sau dacă promovează modalități rapide și simple de a câștiga bani ori de a obține un loc de muncă („îmbogățiți-vă rapid lucrând de acasă doar două ore pe zi!”). Dacă cineva vă spune că sunteți câștigător și vă solicită să completați un formular cu datele dvs. personale, nu vă lăsați tentat(ă) să începeți completarea acestuia. Chiar dacă nu apăsați pe butonul „Trimiteți”, este totuși posibil să vă trimiteți informațiile unor escroci, dacă începeți să le completați în formular.

Dacă vedeți un mesaj de la cineva cunoscut, dar mesajul nu pare să fie de la persoana respectivă, contul acesteia poate să fi fost compromis de un infractor cibernetic, care încearcă să obțină bani sau informații de la dvs. De aceea, acționați cu prudență. Printre strategiile frecvent utilizate se numără solicitarea de a-i trimite urgent bani persoanei respective, care pretinde că este blocată într-o altă țară sau că i-a fost furat telefonul, pentru a nu putea fi contactată telefonic. Mesajul vă poate solicita, de asemenea, să dați clic pe un link pentru a vedea o imagine, un articol sau un videoclip, care de fapt vă conduce la un site ce v-ar putea fura informațiile. Așadar, fiți prudent(ă) înainte de a da clic!

Informați-vă

Atunci când faceți cumpărături online, informați-vă cu privire la vânzător și feriți-vă de prețurile suspect de mici, la fel cum ați proceda și dacă ați face cumpărături într-un magazin local. Verificați cu atenție ofertele online care par prea frumoase ca să fie adevărate. Nimeni nu dorește să fie păcălit să cumpere un produs contrafăcut. Persoanele care promit gratis sau cu o reducere de 90% produse ori servicii scumpe, care de obicei nu sunt la reducere, sunt, cel mai probabil, rău intenționate. Dacă utilizați Gmail, este posibil să vedeți un avertisment în partea de sus a ecranului, dacă ați deschis un e-mail pe care sistemul nostru îl suspectează că ar putea fi o înșelătorie – în cazul în care vedeți acest avertisment, gândiți-vă bine înainte de a răspunde la acel e-mail.

Feriți-vă de înșelăciunile care utilizează marca Google. Google nu organizează nicio loterie. Nu percepem comisioane de instruire a noilor angajați – dacă primiți un e-mail care vă informează că ați fost angajat(ă) de Google, dar că trebuie să plătiți o taxă de instruire înainte de a începe, aceasta este o înșelătorie. Feriți-vă de persoanele care pretind că vând mașini utilizând Google Wallet. Aflați mai multe despre diverse înșelătorii care se folosesc de marca Google.

Dacă nu sunteți sigur(ă), fiți precaut(ă)

Un anunț sau o ofertă pur și simplu nu vă inspiră încredere? Bazați-vă pe intuiția dvs.! Dați clic numai pe anunțuri sau cumpărați produse numai de pe site-uri care sunt sigure, verificate și de încredere.

Numeroase platforme de cumpărături online au programe pentru comercianți/vânzători de încredere. Acești vânzători au de obicei un simbol de aprobare vizibil în profilul lor. Asigurați-vă că simbolul sau certificatul este legitim, consultând regulamentul respectivei platforme de cumpărături. În cazul în care platforma nu oferă un program similar, verificați numărul de recenzii ale vânzătorului, precum și calitatea acestora.

Și, în cazul în care ați dat clic pe un anunț înșelător sau ați văzut unul pe Google, vă rugăm să ne anunțați, pentru a putea să luăm măsuri.