Cum utilizează Google recunoașterea tiparelor

Cum utilizează Google recunoașterea tiparelor pentru înțelegerea imaginilor

Computerele nu „văd” fotografiile și videoclipurile așa cum le vedem noi. Când vă uitați la o fotografie, poate că o vedeți pe prietena dvs. cea mai bună, în fața casei sale. Din perspectiva unui computer, aceeași imagine înseamnă pur și simplu un set de date pe care le poate interpreta ca forme sau informații despre valorile culorilor. Deși un computer nu va reacționa la fel ca dvs. atunci când vedeți o fotografie, acesta poate fi învățat să recunoască anumite tipare de culori și forme. De exemplu, un computer poate fi învățat să recunoască tiparele obișnuite de forme și culori care alcătuiesc imaginea digitală a unei fețe. Acest proces se numește detectare facială. Este o tehnologie prin care Google vă protejează confidențialitatea în serviciile precum Street View și prin care computerele încearcă să detecteze și să estompeze fețele persoanelor aflate pe stradă în momentul în care a trecut mașina Street View. Această tehnologie ajută și serviciile precum Google+ Foto să vă sugereze să etichetați o fotografie sau un videoclip atunci când acestea par să conțină fețe. Detectarea facială nu va indica persoana în cauză, însă vă poate ajuta să găsiți fețele din fotografii.

Dacă ajungeți la un nivel puțin mai avansat, aceeași tehnologie de recunoaștere a tiparelor pe care se bazează detectarea facială poate ajuta un computer să înțeleagă caracteristicile feței detectate. De exemplu, pot exista anumite tipare care sugerează că fața unei persoane este cu barbă sau ochelari sau că are atribute similare acestora. Astfel de informații pot fi utilizate pentru funcții precum reducerea efectului de ochi roșii sau pentru crearea unei imagini amuzante, adăugând o mustață sau un monoclu în locul potrivit de pe fața dvs. atunci când sunteți într-un Hangout.

Dincolo de tehnologia de detectare facială, Google utilizează și recunoașterea facială în cadrul anumitor funcții. Recunoașterea facială, după cum indică și numele, poate ajuta un computer să compare fețe cunoscute cu o față nouă, pentru a vedea dacă există o potrivire probabilă sau o asemănare. De exemplu, recunoașterea facială ajută utilizatorii funcției Găsește-mi chipul să vadă sugestii legate de persoanele pe care ar putea dori să le eticheteze într-o fotografie sau într-un videoclip pe care l-au încărcat și la care doresc să permită accesul. Citiți mai multe despre funcția Găsește-mi chipul în Centrul de ajutor Google+.

Cum funcționează Căutarea vocală

Utilizând Căutarea vocală, puteți să transmiteți o interogare vocală unei aplicații client de căutare Google de pe un dispozitiv, în loc să introduceți textul interogării. Aceasta utilizează recunoașterea tiparelor pentru a transcrie cuvintele rostite în text scris. Pentru fiecare interogare vocală din Căutarea vocală, stocăm limba, țara, conținutul rostit și presupunerea făcută de sistemul nostru în legătură cu ceea ce ați rostit. Datele audio stocate nu conțin ID-ul Contului Google, decât dacă ați selectat această opțiune. Nu trimitem conținutul rostit la Google, decât dacă indicați intenția de a utiliza funcția Căutare vocală (de exemplu, dacă apăsați pe pictograma microfon din bara de căutare rapidă sau de pe tastatura virtuală ori dacă rostiți „Google” atunci când bara de căutare rapidă indică faptul că este disponibilă funcția Căutare vocală). Trimitem conținutul rostit la serverele Google pentru ca acesta să fie recunoscut. Păstrăm conținutul rostit pentru a ne îmbunătăți serviciile, inclusiv pentru a învăța sistemul să recunoască mai bine interogarea de căutare corectă.