Țeapa „Poliția Română”: cum ești furat pe mail, dacă te apuci să crezi

de: Răzvan Băltărețu
12 06. 2018

Țepele date pe mail încă n-au murit. O dovedește una practicată în numele Poliției Române care îți cere bani ca să îți recuperezi datele.

Polițiștii specializați în combaterea criminalității informatice au fost sesizați despre desfășurarea unei campanii prin care se încearcă fraudarea victimelor, prin sisteme informatice, în numele Poliției Române. Este o practică din sfera virușilor ransomware care blochează datele și ca să le iei înapoi trebuie să plătești.

Evident, dacă primești un astfel de mesaj, este important să știi că este o fraudă și să nu dai curs cererii Poliția Română recomandă să nu plătești suma cerută pentru decriptarea fișierelor, în cazul în care calculatorul este virusat, întrucât, de cele mai multe ori, nu vei recăpăta fișierele.

Poliția Română susține că ar trebui să apelezi la ajutorul său, dacă te regăsești într-o astfel de situație. Firesc, niciun backup nu strică. E o formă foarte bună să te asiguri că nu depind informațiile tale importante de computerul pe care le ții. Totodată, nu strică un program antivirus pe care să îl ai.

Imaginea folosită de Poliția Română ca să avertizeze despre această țeapă.

Odată cu creșterea numărului de atacuri informatice prin blocarea datelor, a fost creat și un grup de suport la nivel internațional. Astfel a apărut și proiectul No More Ransom, cu un site de unde îți poți lua informațiile esențiale despre cazurile acestea.

Proiectul No More Ransom a fost lansat în iulie 2016 de poliția națională olandeză și Europol, instituția de combatere a criminalității la nivelul Uniunii Europene, cu scopul de a crește nivelul de colaborare dintre sectoarele public și privat în lupta contra ransomware. Totodată, companii specializate în securitate cibernetică, precum Bitdefender sau Kaspersky Lab, și-au anunțat suportul pentru ajutarea utilizatorilor.

Pe lânga măsurile menționate mai sus, ca să nu te trezești cu datele blocate, ar trebui să nu deschizi fișiere din mailuri trimise de surse în care n-ai încredere. Sigur, poate unele oferte sunt prea bune, dar de aceea, cu atât mai mult, n-ar trebui să le deschizi sau descarci. Se aplică și în cazul rețelelor sociale sau aplicațiilor de mesagerie.